От 12,30 ч утре ще бъде почетена паметта на убития в Лясковец командос Емил Шарков. Поклонението ще се състои пред паметната плоча в двора на Професионалната гимназия по електроника „А.С.Попов” във Велико Търново, където Шарков е учил.
За поклонението ще пристигнат семейството му и неговите колеги от спецотряда, за да положат цветя на паметната плоча на загиналия командос, намираща се в училището. Цветя ще поднесат и общинското и училищното ръководство, ученици и граждани.
Вдовицата на Шарков Милена разказа пред Нова тв, че събира сили да посети утре за втори път плочата в памет на убития си съпруг в Лясковец. Тя прави организация с колегите му, които утре сутрин се събират в поделението, за да тръгнат да отдадат почести на човека, който защити останалите командоси в операцията с тялото си.
Навръх рождения ден на Емил, който днес е щял да навърши 42 г., Милена за първи път допуска телевизионен екип в дома, който са правили заедно двамата, а след убийството му преди 2 г. тя е довършила сама. Всъщност това я е ангажирало първите 9 месеца след трагедията. С времето обаче липсата не намалява, а расте, призна жената. Милена е приела за своя мисия нито един герой, независимо дали е полицай или обикновен човек, да не остане забравен.
В студиото на Нова тв пък бе почернената майка на Шарков - Ваня Рибчева.
Емил Шарков загина на 14 март 2014 г. при специализирана акция пред дома на 54-годишния Петко Петков в Лясковец. Мъжът се барикадира в жилището си и откри огън по спецотряда. Той простреля смъртоносно Шарков и рани петима негови колеги. През ноември миланата година Окръжният съд във Велико Търново постанови за стрелеца от Лясковец доживотен затвор без замяна. Петков обжалва, но все още не е насрочено дело в Апелативен съд, защото не са излезли мотивите за решението на първа инстанция.