За първите три месеца на година има ръст от 12 на сто на броя на изповяданите сделки с недвижими имоти в страната спрямо същия период на миналата година, съобщи Орлин Владиков, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" / 2002 - 2007/.
 
Известното съживяване на имотния пазар и увеличението на продажбите и покупките се обяснява с дългата летаргия на пазара и осъзнаването на хората, че не могат да отлагат определени сделки и да чакат драстични промени в цените, коментира Владиков. Друга причина е свързана с драстичното намаление на лихвите по влоговете.
 
Ръстът в изповяданите сделки е довел до покачване на цените, като в началото на година се забелязва увеличаването им в рамките на пет до десет процента, отбеляза експертът.
 
Все още не може да се говори, че появилият се напоследък интерес към покупка на зелено на жилища е трайно установена практика, смята Владиков. Той съветва при подобна инвестиция да не забравяме негативния опит с пирамидите от преди години. Ако решим самостоятелно за правим подобна сделка, е необходимо предварително проучване на фирмата - изпълнител на строителния обект, за това какъв опит има, дали е регистрирана в Камарата на строителите в България, в Агенцията по вписванията, дали фирмата има офис и не на последно място - да се информираме за финансово-счетоводното й състояние.
 
Съветвам хората няколко пъти да посещават обекта, за да придобият впечатления от организацията на строителните дейности, да се проверят строителните книжа, коментира експертът. Добре е да се опитаме да установим контакт с изпълнителите. Не на последно място е важно да направим проучване на пазара, за да се види каква е цената на подобни имоти в изпълнение, каза още Владиков и препоръча все пак да се доверим на специализираните агенции.
 
В планинските и морските курорти - на трета, четвърта и пета линия - Слънчев бряг, Равда - поради редица причини през последните месеци се оферират имоти за 10 - 15 000 евро. Това се обяснява с желанието на инвеститорите да се освободят от съпътстващите подобни имотни тежести и с презастрояването в курортите. За ръстове при продажбите на ваканционни имоти можем да говорим само за луксозни имоти, на уникални места на първа линия на морето или близо до пистите, коментира експертът.
 
Масовите ваканционни имоти не се радват на този резултат.
Несигурният живот в малките села във вътрешността на страната доведе до това къщи с декар двор на някои места вече да може да се купят и за пет - шест хиляди лева, каза Владиков. По принцип, след отлива на интереса на чужденци към покупка на такива имоти, сега цените им са се стабилизирали на нивата от преди четири - пет години.