Първата голяма група от мигранти пристигна на гръцко-албанската граница. Те са докарани там организирано с автобуси от гръцките власти.

Става дума за група от 162 мигранти, които са тръгнали от пристанището в град Пирея. Повечето от тях са сирийски граждани.

„Автобусите със сирийските мигранти са пристигнали снощи около 19.00 часа. Те са били посрещнати от местните власти в селцето Коница, което се намира недалеч от границата с Албания. Настанени са в сградата на училището.

Албанската полиция взима спешни мерки за заздравяване на охраната по границата си с Гърция. Очаква се днес те да получат подкрепата на своите италиански колеги в охраната на европейските граници.

На срещата на върха ЕС-Турция, която се проведе в началото на седмицата в Брюксел, бе обявено, че Балканският маршрут на мигрантите е затворен и вече не съществува. Това стана резултат от съвместните действия на Македония, Австрия, страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани. В същото време в Гърция продължават да пристигат мигранти от Турция, които властите в Атина ще се опитат да прехвърлят в съседните страни. В германската преса през последните дни се появи изобилие от коментари, според които мигрантите от Гърция най-вероятно ще бъдат насочени към Албания и България. За подобно развитие на събитията вече предупредиха редица европейски служби, включително Европейската комисия и Фронтекс.