Окръжна прокуратура - Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу бившия началник на акушеро-гинекологичното отделение в тетевенската болница д-р Нина Байчева. 56-годишната лекарка доби скандална известност, след като родилката Наташа Габровска от с. Глогово, разкри ужасяващи подробности около смъртта на първото й детенце.

Обвинението срещу Нина Байчева е затова, че на 22 април 2015 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на медицинска професия, при водене на раждане като дежурен лекар, въвела вътрешно и форсирала лекарствения продукт "Окситоцин" с голяма концентрация. Не проследила състоянието на родилката и не диагностицирала нейното АГ състояние: "тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция", като по непредпазливост причинила смъртта на новороденото дете.

Нина Байчева е лекар с над 30-годишен акушеро-гинекологичен стаж. Обаче 23-годишната Наташа я обвини, че по жесток начин е убила рожбата й. По време на раждането докторката се държала с нея изключително грубо, причинявайки й допълнителни болки, а некомпетенността й довела до трагичния край на детенцето.

Според Наташа, на 22 април родилните болки започнали между 3,30 и 4 часа. Дежурните акушерки я приели, казали, че разкритието е малко, и тъй като бременността й е първа, настанили я в предродова зала. Зачакали завеждащата д-р Байчева.

Лекарката дошла около 9,30 ч. и още при прегледа хвърлила обиди. "Как може да си толкова дебела, виж се само какви стрии имаш", разказа след трагедията Наташа. После разпоредила да включат система за ускоряване на раждането. А след като болките зачестили, бръкнал в утробата на младата жена и спукала водите й.

През това време братята и съпругът на Наташа стояли пред отделението и подскачали при всеки нечовешки вик на болка. Междувременно акушерките периодично карали родилката да слиза от магарето, да носи системата и да ходи да се напъва в тоалетната.

В обвинителният акт е написано: "В 16,30 часа жената получила напъни и била приведена в родилната зала, като обвиняемата водила раждането. По време на раждането тоновете на бебето паднали. Обвиняемата поискала форцепс, но тоновете продължили да падат и бил събран спешно екип за секцио. В 17,45 часа извадили дете от женски пол, в депресивно състояние, със сърдечна дейност без дишане. Започнали реанимация, бебето било интубирано, започнало да диша, но не изплакало. Същият ден било преведено в гр. Плевен, "УМБАЛ Д-р Георги Странски", отделение по Неонатология, където на 24.04.2015 г. починало."

Наташа разкри подробности за кошмарното раждане: Как д-р Байчева накарала акушерката и санитарката да седнат на гърдите й и да натискат корема й, как без упойка я разрязала и с форцепс опитала да извади бебето, как със система в ръка родилката била подкарана към операционната зала за секцио, а след нея оставала кървава пътека.

"Беше страшен шок! Сестра ми се появи заголена до кръста, по краката й се стичаше кръв. Каза ми: "Батко, умирам", и аз занемях от ужас", разказа пък брат й Илия.

"Каквото се изисква в медицинската практика е извършено. Изказвам съжалението си на тези хора за загубата им, но вината не е моя. Преди да съм лекар, аз съм човек и разбирам болката им", каза д-р Нина Байчева пред "24 часа". И още: "Медиите си позволиха да говорят каквото си искат за този случай, без да са приключили проверките и компетентните органи да са се произнесли".

След широката разгласа на случая се наложи здравният министър Петър Москов на пожар да пристигне в Тетевен, за да успокоява гневни родилки, подложени на същото нечовешко отношение. "Аз ви моля всички заедно да не участваме в линч на лекар! Справедливост трябва да има. Липсата на компетентност и човешко отношение трябва да бъде санкционирана, но не по този начин", помоли Москов и разпореди пълна проверка на случая.

Случайно или не, Окръжният съд в Ловеч е насрочил разглеждането на делото срещу Нина Байчева за 21 април - точно година след злополучното раждане.