По повод разпространеното писмо от Министерство на културата от 6.01.2014 година и тиражираните внушения в някои пловдивски медии, бихме искали да уточним, че въпросният документ е получен в Община Пловдив на 09.01.2014 г. След тази дата Община Пловдив не е одобрявала проектна документация и не е издавала строително разрешение за посочения обект.
Това се казва в позиция на Община Пловдив.

“Категорични сме, че до този момент в Община Пловдив няма получена заповед от Националния институт за недвижимо културно наследство, с което Тютюневият склад на ул. „Одрин” 8 придобива статута на единична недвижима културна ценност. Полученото писмо няма характер на документ, определящ сградата на „Одрин” 8 за паметник на културата”, заявяват от Общината.

БГНЕС припомня, че министерството на културата е уведомило още на 6 януари 2014 г. кмета на Община Пловдив Иван Тотев, че Тютюневият склад в града е “единична недвижима културна ценност” и всеки инвеститорски интерес по него следва да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Това посочва самият министър на културата Вежди Рашидов в писмен отговор до депутат. “До момента в МК и в НИНКН не е постъпвало искане за съгласуване на инвестиционна инициатива по отношение на Тютюневия склад на ул. “Одрин”, отбелязва Рашидов.

Писмото до пловдивския кмет от началото на 2014 г., в което общинската администрация се уведомява, че Тютюневият склад представлява културна ценност е по повод публикация в местен интернет-сайт, в която се съобщава за награден архитектурен проект за изграждането на хотел “Хилтън” на мястото на Тютюневия склад.

Прокуратурата в Пловдив вече се самосезира, след като преди седмица строителни машини започнаха рушенето на сградата на Тютюневия склад. Към момента разследването е срещу “неизвестен извършител”.