Практиката да си плащаме, за да придружим близък болен в болницата ще отпаднат благодарение на нови правила, съобщи Нова тв.

Промяната ще влезе в сила от началото на април.

В момента заведенията искат различни суми, за да може майка да остане при детето си, например.

Пациенти споделят, че в определени случаи са им искали пари дори, за да пренощуват на стол:
„Недай си Боже, ако стане нещо, мога да изтичам да повикам някого на помощ”, заявява Красимира Маринова, която придружава малкия си син.
Лекарите също са съгласни, че това плащане може да отпадне но признаха, че това ще се отрази на приходите на лечебните заведения.

Според тях има и друг проблем:
 „Приемането на майки-придружителки означава, че за тях трябва да бъдат осигурени места, където те да нощуват, да бъдат спокойни. Тоест, легло, в което не може да се сложи пациент”, обясни доц. Анна Кънева от Националната кардиологична болница.

В момента ситуацията е същата, а разликата е единствено в приходите.

Промяната е възможна, след като от настоящата наредба отпада параграфа „различни услуги“, които в момента са давали право на болниците да таксуват напълно законно почти всичко, което поискат.

Изборът на лекар или екип, обаче ще продължи да се заплаща.

Новината дойде само дни след като Конституционният съд спря здравната реформа на Москов.
Въпреки това той заяви, че в момента текстовете в нея се прецизират.

По темата се изказа и заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който обяви, че„от първи април при всички положения ще имаме основен пакет, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в Закона за здравното осигуряване“.

Според бившият здравен министър д-р Стефан Константинов пък, идеята за разделянето на пакетите е безсмислена и министър Москов трябва да се откаже от нея. Той обаче определи изказванията, че реформата е спряна, като прекалено гръмки, тъй като "тук сме още на идеи, които са претворени в закони, които са върнати. Няма драматизъм”.

„За мен решението на КС е непонятно. То не решава проблема" пък заяви проф. Милан Миланов, началник на клиника по интензивно лечение в „Пирогов” пред "Събуди се".