Община Бургас е получила 25% от всички бюджетни средства за изграждането на екологични обекти, които държавата превежда на местната власт. Това става ясно от писмената кореспонденция между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и депутат от управляващото мнозинство, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Василева е бивш заместник-кмет на Бургас. За 2015 г. средствата, които са били предвидени за община Бургас са в размер на 9 249 584 лева. Парите са отпуснати с решение на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, което е на подчинение на министъра на екологията.

На 26 февруари м.г. ПУДООС е взело решение да предостави на Бургас 17,4 млн. лв. от бюджетната субсидия за общините за екологични обекти, като за 2015 г. тази сума възлиза на 9,25 млн. лв.

“Тази сума представлява 25% от общия обем средства, предоставен за годината за 256 общини”, пише до министъра на околната среда депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков. Той се интересува защо е било предпочетено изграждането на скъпоструващата иновативна технология за обработване на битови отпадъци в община Бургас и какъв е ефекта от нейното приложение година по-късно.

Народният представител допълва, че рекултивацията на старото депо за битови отпадъци на Бургас би струвало само 6 млн. лв., но въпреки това е бил предпочетен далеч по-скъпо струващия проект.

От отговора на министъра на екологията Ивелина Василева става ясно, че едва след края на едногодишния експериментален срок на действие на
иновативната технология за обработване на битови отпадъци ще се изготви анализ за ползите, които са реализирани чрез използваната технология.

Това се очаква да стане след средата на 2016 г. Инсталацията е започнала своята работа на 01 август м.г. и до края на януари месец 2016 г. са обработени 41 126,14 тона битови отпадъци. Изразходваните средства за първите шест месеца на действието на иновативната инсталация са изразходвани 6 238 686 лв. “Очакваните ползи от прилаганата технология са свързани с намаляване на размера на заетата територия на депото, намаляване на разходите за закриване и рекултивация на депо “Братово”, пише министърът в отговора си до народния представител от РБ.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще бъде следващата седмица на посещение в Брюксел, където ще има поредица от срещи с представителите на Европейската комисия. Министърът ще обсъди усвояването на европейските средства за околна среда у нас с комисарите Кристалина Георгиева, Корина Крецу и Кармену Вела.