С блестящ концерт на виртуоза на цигулката Минчо Минчев и Симфоничния оркестър на Пловдивската опера под диригентството на Емил Табаков бе поставено началото на 56-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе.

В голямата зала на Доходното здание събитието бе открито тържествено от зам.-кмета на общината Димитър Наков. Приветствие от името на президента Росен Плевнелиев поднесе съветникът му по културните въпроси Мартин Иванов, който е русенец и припомни, че фестивалът е културна емблема на България. В поздравителния адрес президентът Плевнелиев поднесе своите аплодисменти, заявявайки, че „Мартенски музикални дни“ отдавна има своето заслужено място в европейската музикална съкровищница.

Приятелството между почетния гражданин на Русе Емил Табаков и Минчо Минчев отново роди невероятно удоволствие за публиката. Тандемът този път бе избрал програма, в която солистът да изпълни не едно, а цели три произведения. Полонез № 1 от Хенрик Виенявски, „Песен“ от Панчо Владигеров и Интродукция и Рондо капричиозо за цигулка и оркестър от Камий Сен-Санс прозвучаха изпод цигулката „Страдивариус - барон Витгенщайн“ от 1716 г., която бе в ръцете на Минчо Минчев. Големият виртуоз подари и специален бис, посветен на паметта на друг голям цигулар – покойния Георги Бадев, един от редовните участници във фестивала и голям негов приятел.

В програмата си оркестърът бе включил и две произведения на Дмитрий Шостакович - „Празнична увертюра“ и Симфония №10, които изпълни в чест на 110-годишнината от рождението на композитора.