Италия се безпокои от евентуален "разлив" на десетките хиляди мигранти, които са блокирани в Гърция, но експерт по миграцията изрази мнение, че е почти невъзможно да се предскаже следващата им дестинация, пише Алвизе Армелини от ДПА.

"Мигрантите продължават да се струпват в Гърция, но какво ще стане през следващите седмици, ако не успеят да преминат границата с Македония, няма как да се предскаже", заяви пред ДПА Федерико Сода, ръководител на римското представителство на Международната организация по миграцията (МОМ).

"Подозираме, че ще изпробват нови маршрути и евентуално насочване към Албания би било логично", каза той.

"Но тук говорим за сценарии, не можем да изключим и черноморски маршрут - ако не можеш да продължиш направо, можеш да завиеш наляво, но и надясно."

Допреди 2014 г. Италия бе основната входна точка към Европа за мигрантите, които тръгваха по море от Либия. Положението се промени миналата година, когато по гръцките брегове слязоха почти 857 хиляди души при по-малко от 154 хил. по италианските.

Страните по Балканския маршрут между Гърция и Германия отговориха през последните дни със затваряне на границите като при ефекта на доминото и така породиха безпокойство, че Италия отново може да се окаже входната врата на миграционната криза в Европа.

Губернаторът на Пулия - южната италианска област, която е най-близо до бреговете на Албания, сподели мрачни прогнози. "Предвижданията са за масово пристигане на 150 хил. души това лято", каза той в сряда пред италианската телевизия Ла Сете /La7/.

Перспективата за наплив по море от Албания - както през 1991 г., когато след падането на комунизма десетки хиляди прекосяват морето, беше доминиращата тема по време на разговори в сряда между премиера Матео Ренци, президента Серджо Матарела и други представители на италианските власти, съобщи вестник "Стампа".

Броят на блокираните в Гърция мигранти може да се утрои до средата на април и да достигне 100 хил. души, каза миналата седмица на конференция в Рим Джордж Окот-Обо, високопоставен представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Той предупреди за риск от нови смъртни случаи в морските води, ако решат да прекосяват Адриатика.

Но в случай, че мигрантите потърсят нов маршрут през Албания и Италия, ги очакват значителни препятствия.

Те ще трябва да преминат през коварния планински терен между Гърция и Албания, където има доста по-малко инфраструктура, отколкото по основния балкански маршрут. След това ги очаква широк между 80 и 100 км морски пролив с опасни и силни течения.

"Не може да става и дума неопитни хора да прекосят протока Отранто. Теченията и ветровете са твърде силни. Пътуване с плавателен съд до (остров) Лампедуза или егейските острови е много по-безопасно", каза Предраг Пажин, пенсиониран офицер от Военноморските сили на Югославия, който е служил в Южния Адриатик.

Експерти като Сода изтъкват също, че засега не се наблюдава голямо движение през гръцко-албанската граница. Междувременно ВКБООН е отчел, че от 1 януари в Пулия по море са пристигнали 452 мигранти при общо 9295 за цяла Италия.

Но представителят на МОМ даде да се разбере, че властите в Рим са "видимо обезпокоени" от възможността да им се наложи да се справят с пристигането на голям брой хора "на два фронта" - от Балканите до Пулия и от Северна Африка до Сицилия.

"Да се правят прогнози е наистина трудно", каза Сода. "Някои от хората в Гърция ще останат там, някои ще се върнат обратно, а други ще направят всичко възможно, за да заобиколят Гърция и да продължат към Европа, това е сигурно."