Нивото на река Дунав в българския участък ще се задържи в следващите три дни. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав кап. Павлин Цонев.

В момента в първия пункт в Ново село има задържане и лек спад, което означава, че надолу по течението в участъка Лом, Русе, Силистра ще има покачване и застой.

Днес при Русе нивото бе 666 см, като се очаква да се повиши до 680. По тази причина е въведена превантивно първа степен за опасност от наводнения. „Изпратили сме уведомление до общините, които са по поречието на реката, да започнат подготовка по техните планове за защита на населението от наводнения. Реално няма опасност от заливания, освен на по-ниските места да избият подпочвени води“, обясни кап. Цонев.

Реката се покачва най-вече заради наводненията в Сърбия, но шлюзовете „Железни врата“ се очаква да поемат високата вълна. В момента те са на 6 метра под нормалното ниво и очакват големите водни количества. Това ще спре вълната към българския участък.

В момента АППД измерва водните стоежи на всеки 30 минути. Това е възможно чрез използването на девет автоматични пегела, отчитат на половин час нивото в шестте водонаблюдателни пункта на АППД по реката. Информацията се отразява директно в сайта на агенцията.