Общественият защитник ще предложи на парламента законови промени
„Приетите текстове в Кодекса за социално осигуряване дават възможност на гражданите да избират дали да се осигуряват допълнително, задължително в частно пенсионно дружество или в държавното обществено осигуряване. Много детайлно разгледахме новите текстове и моето мнение, както и мнението на конституционалистите, които ме съветват е, че законовите текстове са доста несъвършени. Налице е законова празнота при изписването на субективното право на избор на гражданите и липсва един негов много съществен елемент, какъвто е информираното съгласие“. Така омбудсманът Мая Манолова коментира промените в Кодекса за социално осигуряване в предаването „Преди всички” по БНР.
Относно наследеното от предишния омбудсман Константин Пенчев искане на граждани да сезира по казуса Конституционния съд, Манолова уточни: „Винаги съществува възможността да се отправи искане до Конституционния съд. Това, че сега избираме друг начин за защита на гражданските права, не значи че сме се отказали от други възможности.“
„Пътят, който избирам за защита на гражданите по отношение тяхното задължително осигуряване е да направя съответните законови предложения, които парламентът да запълни – правния вакуум при урежданите на свободния избор на българските граждани“, подчерта Манолова.
Омбудсманът беше категоричен, че гражданите са поставени в ситуация, в която трябва „на тъмно“ да вземат важни решения, отнасящи се за бъдещите им пенсии - дали да оставят вноските си в частно пенсионно дружество или да ги прехвърлят в държавното обществено осигуряване.
„Този избор прилича на лотария. Това, което трябва да бъде допълнено в Кодекса за социалното осигуряване е възможността за информиран избор. Т.е. задължение на частното пенсионно дружество, по искане на гражданина, е да го информира, какво е състоянието на неговите вноски, каква е доходността, каква сума се е събрала, как това ще се отрази на неговата пенсия“, обобщи Манолова.
Омбудсманът поясни още, че такава информация гражданите трябва да получат и от държавното пенсионно осигуряване, включително и при прехвърляне на вноските им, за да знаят как това ще се отрази на техните пенсии.
Общественият посредник отбеляза, че ще инициира специални срещи по темата с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, ресорните парламентарни комисии и министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, за да бъде прецизирана и усъвършенствана законодателната разпоредба, защото тя касае важни права на българските граждани.