Дванадесет деца, родени с катаракта са възвърнали зрението си, след като учени са приложили радикално нова терапия със стволови клетки, за да регенерират здрави лещи в очите им, съобщава The Guardian, цитиран от „Фокус”.Децата, всички на възраст под две години, са първите пациенти със катаракта, лекувани с новия метод. Заболяването, известно още като “перде на окото”, е най-честата причина за слепота в света.

Малкият по мащаби опит върху бебета и малки деца е бил одобрен след тестове върху животни, които са установили, че техниката би трябвало да постига по-добри резултати от конвенционалната хирургична операция при хора.

“Лещите регенерираха забележително добре - казва Кан Джан, който е ръководил изследването в Калифорнийския университет в Сан Диего. - Възстановихме зрителната функция, като това означава регенериране на прозрачна очна леща.”

Лекарите ще наблюдават децата, за да видят дали очите им ще се развиват нормално или отново ще се появи катаракта.

Пробивът получава признание от специалистите в областта. Душко Илич от Лондонския кралски колеж нарича проучването “едно от най-забележителните постижения в областта на регенеративната медицина.” Джан, които описва резултатите в журнала Nature, планира да проучи дали подобно лечение би било ефективно за зрели хора с катаракта.