Тройно повече катастрофи стават в София през последните дни, в които вали дъжд. Тежките сблъсъци пък са нараснали двойно. Това установи проверка за броя на пътните инциденти, станали в столицата от началото на месеца. Когато пътищата са сухи и температурите са положителни, средно на ден в София има между 50 и 60 леки сблъсъка, съобщава „Телеграф”.През последните три дни, в които улиците са мокри и почти не спира да вали обаче ударите между автомобили са нараснали драстично. На 8 март чукванията са били 198, а ден по-късно – 164. Вчера пък по улиците в столицата са станали 177 катастрофи. „Става дума за леки удари. Те са над тройно повече в дъжда. Тежките също са се увеличили”, признаха от Пътна полиция. 

Ако когато е сухо и има по един или два сериозни сблъсъка в столицата дневно, през последните три дни те са по 4-5 на всеки 24 часа. Броят на убитите при удари между автомобили в София също се е увеличил. Загиналите от 8 март досега са по един или двама дневно. Преди това почти всяко денонощие се разминава жертви на войната по пътищата. 

„Основната причина за скока на броя на катастрофи всъщност е несъобразената скорост на водачите и неспазване на дистанцията”, категорични са от КАТ. Според пътните полицаи шофьорите масово не се съобразяват с мокрите и хлъзгави пътища, карат, сякаш е сухо и не успяват да реагират навреме, когато колата поднесе.