Високотехнологичният и изискан Edge, предлагащ премиум технологии и рафинираност, ще се присъедини към средно големия SUV Kuga и компактния EcoSport, за да посрещне търсенето от растящия брой SUV клиенти в Европа. Ford очаква да продаде 200 000 SUV автомобила на Стария континент през 2016 г. - 200% ръст спрямо 2013 г. 
Изцяло новият висококачествен Ford Edge
Стилният и изтънчен голям SUV Ford Edge ще се предлага в Европа с избор между 2.0-литров дизелов TDCi двигател, 180 к.с., 6-степенна механична трансмисия и 2.0-литров би-турбо дизелов TDCi агрегат с 210 к.с. и 6-степенна автоматична PowerShift скоростна кутия. Двата двигателя ще са с разход на гориво 5.8 л/100 км и 149 г/км СО2 емисии, подпомогнати от автоматична Старт-Стоп система. 
Edge ще предлага стандартно Интелигентната система на Ford за задвижване на всички колела (AWD), която осигурява плавно преливане на мощността между предните и задните колела, за да осигури по-сигурно поведение на пътя, особено при хлъзгави условия. 
Измервайки сцеплението на колелата с пътната повърхност на всеки 16 милисекунди - 20 пъти по-бързо от мигването на око - системата може да подаде до 100% от въртящия момент към предните или задните колела. Осигурявайки въртящ момент където и когато е необходим, Интелигентната система за задвижване на всички колела влияе минимално върху разхода на гориво и СО2 емисиите в сравнение със системите за постоянно 4х4 задвижване.
Новият Edge ще предлага нови технологии от Ford, включително Адаптивно управление, което автоматично оптимизира реакцията на волана спрямо скоростта на автомобила, правейки го лесен за маневриране при ниска скорост и запазвайки го прецизен и интуитивен при висока; Разделена предна камера, която прави кръстовищата с намалена видимост или паркинг местата по-лесни за преодоляване. 
Edge представя първия в сегмента Асистент за превенция на сблъсъци и засичане на пешеходци: базирана на камера и радар система, която работи при скорост от 8 до 180 км/ч, засича хора и автомобили на пътя отпред. Системата може автоматично да приложи спирачките в случай на потенциален сблъсък и ако водачът не реагира на предупрежденията. 
Изключителната рафинираност е постигната посредством акустично челно стъкло и ламинирано стъкло на прозорците на водача и пътника до него, които минимизират шума в купето. Панели под каросерията и облицовки на калниците допълнително намаляват шума от пътя и двигателя. Edge е оборудван и с технологията на Ford за активен контрол на шума, която засича нежелания шум от двигателя и го елиминира с обратни звукови вълни, които се генерират от аудио системата на автомобила. 
Интериорът на Edge е проектиран да осигурява луксозно усещане за пътниците, благодарение на използваните висококачествени материали, включително мека на допир облицовка на таблото и централната конзола, висококачествени черни панели на бутоните, сребърни елементи на дръжките на вратите, въздуховодите, жабката и волана. Просторният Edge се предлага още и с отопляеми и вентилирани предни седалки и отопляеми задни. 
Нов стил и технологии за Kuga
Ford Kuga за първи път ще предлага модерната технология за свързаност на Ford - SYNC2, позволяваща на водачите да работят с телефона, аудио системата, климатика и навигацията, използвайки гласови команди. 
SYNC 2 се отличава с 8-инчов цветен тъчскрийн на централната конзола - увеличен от 5-инчов - който ще помага на водачите при маневриране назад, показвайки изображенията от камерата за задно виждане. 
Отваряемият панорамен покрив на Kuga е усъвършенстван и предлага подобрена вентилация за пасажерите. Панорамният покрив вече ще може да се управлява заедно със страничните прозорци, използвайки ключа, като част от глобалното отваряне и затваряне, което позволява на клиентите да охладят по-добре интериора на автомобила преди потегляне в горещи дни. 
Двата екстериорни цвята - Ginger Ale и Panther Black - са заменени от отличителните нови Green Instinct и Shadow Black. 
При представянето на стилното второ поколение на модела през 2012 г., с Ford Kuga дебютира Интелигентната 4х4 технология в Европа и Отварянето на багажника без ръце. 
Технологиите в помощ на водача, налични в Kuga, включват: Активен асистент, Индикация за мъртвия ъгъл, Активно спиране в града, Спазване на лентата, Предупреждение за напускане на лентата, Автоматични дълги светлини и Разпознаване на пътните знаци. 
Kuga се предлага с 6-степенна механична и автоматична PowerShift трансмисия и гама модерни двигатели, включително 2.0-литровия дизелов TDCi със 120, 150 и 180 к.с., СО2 емисии от 120 г/км и разход от 4.6 л/100 км. Бензиновият 1.5-литров EcoBoost е във вариант със 150 и 182 к.с., СО2 емисии от 143 г/км и разход от 6.2 л/100 км. 
Усъвършенстваният компактен EcoSport 
Компактният SUV Ford EcoSport вече може да се поръчва и без задната гума. 
Дизайнът на задната, отваряща се настрани врата, за този автомобил e променена за по-лесен достъп до багажника с частично отваряне. Отвътре частичните кожени седалки са стандартни за Titaniumаоборудването, а затъмнените стъкла се предлагат за всички нива на оборудване. Новият Зимен пакет предлага отопляеми челно стъкло, огледала и предни седалки, както и вентилация за задните седалки за подобряване комфорта на пътниците отзад в студено време.  
Осъвремененият интериор осигурява модерно излъчване с по-висококачествена кожа на волана, както и инструментален панел, централна конзола и тапицерия на вратите в черен цвят. Инструменталният панел се отличава с функция за регулиране на осветеността и хромирани елементи на бутоните за електрическите стъкла. 
EcoSport, оборудван с гласово управляваната система за свързаност на Ford SYNC, разполага с 4-инчов цветен дисплей на централната конзола. Лостът на ръчната спирачка е разположен на удобно за водача място. 
Нивата на шум, вибрации и твърдост са намалени благодарение на използването на по-плътни шумозаглушаващи материали във вратите и таблото, както и по-стегнати уплътнения около педалите за повече уют и по-тихи пътувания. Настройките на двигателя и скоростната кутия са усъвършенствани за по-добър въртящ момент при ниска скорост и по-добра управляемост. 
Значителни подобрения са направени в пътното поведение на EcoSport, благодарение на развойната дейност на тестовия полигон на Ford в Ломел, Белгия, където 80-километровото тестово трасе включва точно пресъздаване на реални пътни настилки от целия свят. 
По-стегнатата задна торсионна греда предлага по-добър контрол на накланянето на каросерията, а ревизираните настройки на пружините и амортисьорите подобряват поведението на пътя. За това помага и намаляването на височината с 10 мм, както и специално настроеното към европейските пътища управление и системи за стабилност. 
1.5-литровият дизелов TDCi двигател се предлага с 95 к.с., 4.4 л/100 км и 115 г/км СО2 емисии. 1.0-литровият EcoBoost със 125 к.с. е с разход 5.4 л/100 км и 125 г/км СО2 емисии, а 1.5 Ti-VCT - разход 6.3 л/100 км и 149 г/км СО2 емисии. Всички двигатели са Евро 6.
AWD набира скорост
Ford предлага задвижване на четирите колела в 8 от 17-те си пътнически и лекотоварни автомобила в Европа, подобрявайки пътното поведение, удоволствието от управлението и офроуд възможностите за клиентите. 
Новият Ford Focus RS представя спортната AWD система на Ford с динамично векторно разпределение на тягата, за да осигури нови нива на управляемост и удоволствие от шофирането. Двойните електронно контролирани многодискови съединители от всяка страна на задния задвижващ модул контролират разпределението на въртящия момент между предната и задната ос, както и страничното разпределение на въртящия момент на задната ос - осигурявайки векторно разпределение между задните колела, което има значително влияние върху управлението и стабилността в завой. 
Контролният модул в задното задвижване постоянно променя разпределението на тягата напред/назад и ляво/дясно, за да отговори на моментната ситуация, следейки данните от множество сензори 100 пъти в секунда. Максимум 70% от въртящия момент може да бъде насочен към задната ос и до 100% от него - към лявото или дясното задно колело.
„Тази 4х4 система е революционна технология, способна да осигурява върхово завиване и управление на предела“, заяви Дейв Перичак, директор глобални спортни автомобили. „Пренаписахме учебника, в който се казва, че AWD хечбеците не могат да бъдат забавни за шофиране и създадохме автомобил, който ще изненадва и удовлетворява в равни пропорции.“
Новите Ford Galaxy, Mondeo и S-MAX предлагат Интелигентна система за задвижване на всички колела, която осигурява подобрено сцепление и пътно поведение с плавно превключване между предното и 4х4 задвижването за по-сигурно поведение на пътя, особено при хлъзгав терен. 
Ford Transit също може да бъде оборудван с Интелигентно 4х4 за водещо в класа сцепление и динамика и предлага избираем AWD заключващ режим за оптимално поведение в екстремни условия. 
Пикапът Ford Ranger е с избираемо 4х4 с понижаващи предавки и помага на водачите да превключват между задното предаване и задвижването на всички колела посредством бутон на централната конзола при скорост до 120 км/ч. За въртящ момент при ниска скорост или допълнително спиране по наклон в предизвикателен терен, водачите могат да задействат и 4х4 с понижаващи предавки. Електронното заключване на задния диференциал помага за подобряване на сцеплението в трудни условия. 
За контакти и повече информация: „Мото-Пфое“-Русе, бул.“Липник“77, тел. 082 845 235, 082 845 251