Плодовете са изключително полезни и трябва да бъдат неизменна част от ежедневната диета. Те са богати на витамини, феноли, фолиева киселина, фибри и антиоксиданти. Всички тези вещества се борят със стареещите процеси в организма и най-вече с образуването на злокачествени изменения в клетките.

Кои са плодовете с най-мощно противораково действие?

Ананас

Ананасът е много богат на витамини и фибри. Освен това в него се съдържат големи количества от ензима бромелаин, който доказано противодейства на раковите изменения. Бромелаинът насърчава възстановяването на ДНК и нормалното делене на клетките, с което ги прави още по-здрави.

Грозде

Според изследванията, гроздето и по-точно неговите семки са много полезни в борбата с левкемията. Маслото в тях задейства определени протеини, които потискат растежа на раковите клетки. Гроздето е най-мощно срещу рака на дебелото черво, кожата, млечната жлеза, стомаха и простатата.

Ябълки

В ябълките се намират вещества, наречени процианиди, които потискат развитието на ракови клетки и туморна маса. Кората на ябълките пък е богата на друг вид съединения – тритерпеноиди, които също спират растежа на някои видове рак, най-вече този на черния дроб, дебелото черво, гърдата.

Горски плодове

Горските плодове помагат в борбата с рака на хранопровода, дебелото черво и устната кухина. Те са изключително богати на полезни въглехидрати, имат нисък гликемичен индекс и са чудесен източник на антиоксиданти.

Нар

Нарът доказано потиска развитието на ракови клетки в гърдата, простатата, дебелото черво, белия дроб, които са и едни от най-често срещаните видове рак.

В нара се намират голямо количество антиоксиданти, танини и флавоноиди, за които лабораторно е доказано, че са с антираково действие.

Киви

Кивито е много богато на витамин С. В него се съдържат дори по-големи количества от антиканцерогенния витамин, намиращи се в портокала.

Кивито действа мощно срещу рака на черния дроб, стомаха, гърдата, белия дроб. 

Цитрусови плодове

Цитрусите като цяло са много полезни в борбата с раковите заболявания. Витамин С в тях се бори със злокачествените клетки и измененията в тъканите. В комбинация с фибрите, фолатите и бета-каротина, цитрусите са идеално допълнение към храната, което ни предпазва от туморни процеси.

Те предпазват най-вече от рак на фаринкса, ларинкса, устната кухина и стомаха.

Банани

Консумирайте всеки ден банани и ще намалите риска от възникване на рак на черния дроб, дебелото черво, мозъка, хранопровода, както и левкемия.