Германският канцлер Ангела Меркел критикува затварянето на Балканския път пред бежанците и посочи, че с това проблемът далеч не е решен. Трябва да намерим решение от името на всички 28 членки, а не да действаме поединично за сметка на Гърция, заяви тя в интервю за радио MDR.
Със затварянето на граници в балканските държави към Германия действително идват по-малко бежанци, но положението в Гърция се утежнява, предупреди канцлерът. Затварянето на граници няма да удържи на наплива и затова не е трайно решение, каза още тя пред радиото.
„Ако не успеем да се споразумеем с Турция, Гърция няма да се справя още дълго време”, заяви Меркел и посочи, че за разпределянето на бежанци по квоти в ЕС решенията не се взимат в Анкара, а в Брюксел и европейските членки трябва да направят своето.
Как ще се разпределят бежанци от Турция в страните от ЕС все още подлежи на обсъждане, но водеща роля в това трябва да има ООН. Бежанците, които бедстват в момента в Гърция, няма да бъдат пращани насила обратно в Турция, защото всеки от тях има право да бъде разгледан случая му, заяви още Меркел.