Известният режисьор Оливър Стоун обяви, че ще снима своя филм за бившия агент на американските служби Едуард Сноудън извън САЩ, защото се страхува от възможна намеса на правителството във Вашингтон.
Лентата на Стоун е базирана върху книгата на руския адвокат Анатоли Кучерена „Time Of The Octopus“. Филмът е свързан с бившия сътрудник на ЦРУ, който е обвинен в шпионаж срещу САЩ, след като заради него в публичното пространство изтича конфиденциална информация за масово подслушване и следене от страна на американски и британски служби.
Първоначално проектът на Стоун трябваше да бъде заснет в САЩ, но режисьорът реши да премести продукцията в Мюнхен, за да избегне проблеми с представители на американската Агенция за национална сигурност (АНС).
„Ние се преместихме в Германия, защото не се чувствахме комфортно в САЩ“, заяви Стоун по време на дискусия в рамките на кинофестивала в Айдахо, цитиран от „Контактмюзик“. „Почувствахме се, че там сме в риск. Ние не знаехме какво може да направи АНС, така че отидохме в Мюнхен“, допълни той.
Първоначално Стоун има задръжки по отношение на филма, но след срещата си със Сноудън, който се укрива в Русия, остава впечатлен.
Режисьорът обаче признава, че начинанието му не е лесно. „Никое студио няма да го подкрепи (филма – бел. ред.)“, посочва той и допълва, че „беше изключително трудно за финансиране, изключително трудно за намиране на актьорски екип“.
Стоун посочва също, че финансирането за филма е получено само дни преди продукцията да започне. Той също така заяви, че за него е странно как снимането на филм за американец не може да намери финансиране в самата Америка.
„Казват ни, че имаме свобода на изразяването, но начина на мислене се финансира, начина на мислене се контролира, медиите също се контролират... на едно определено ниво не се допуска критика. Човек може да направи филми за мъртви борци за граждански свободи, но не е лесно да направиш такъв за жив човек“, посочи още Стоун.
Филмът за „Сноудън“, в чиято главна роля влиза актьорът Джоузеф Гордън-Левит, се очаква да излезе по кината през септември тази година.
Това не е и единственият филм за бившия агент, който ще излезе на големия екран. Продуцентът на филмите за Джеймс Бонд – Барбара Броколи също работи по лента за Сноудън, базиран на книгата на журналиста Глен Грийнвалд „No Place to Hide: Edward Snowden, the N.S.A. and the U.S. Surveillance State“.