Шевици и неон: Veno Neveno на DIA
Талантливата 17-годишна народна певица пусна второто си видео

Народни носии и неонов боди арт, хоро и хип-хоп танци, забравен български фолклор и хитова електронна музика. 17-годишната DIA съчетава всичко това по оригинален начин в новото си видео към песента Veno Neveno.

Младата народна певица само преди месец пусна втората си песен и благодарение на нея за първи път в последните 10 години в родния хитов радио ефир зазвуча изцяло фолклорна българска песен. Оригиналната композиция никога не е записвана преди - DIA я открива в стар сборник с македонски народни песни и веднага се влюбва в текста. След това прави фолклорната обработка на музиката, а ANP Music Production изграждат хитовия електронен звук около нея.

Резултатът е завладяващ дъбстеп с трап и дръм енд бейс елементи и запомняща се мелодия, която разказва за девойка, чиято хубост кара всички да се влюбват в нея...

Всички тези елементи – забравената традиция, настоящето и бъдещето съчетава във видеото режисьорът Цветомир Матев. „Искахме чрез клипа да докажем, че българският фолклор може не само да звучи, но и да изглежда модерно. Целта ни беше да покажем приемствеността на народните традиции с образите на млада гъдуларка и малко момче, което тепърва се учи да свири. А цветовете върху тялото на DIA отговарят на многообразието в българските традиции“ - разказва той. Автор на визиите на певицата в клипа е стилистът Петя Антонова, а на боди арта – Бойка Младенова.

В клипа фолклорна формация Еремия участват с традиционни български народни танци, а самата DIA танцува хип-хоп соло и дует, направени специално за нея от Радостина Точева (The Center).

Veno Neveno е тук:
https://www.youtube.com/watch?v=966WTGHxcAg

Още за DIA
Димана Мирчева – DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015-а година с “ЕГЕЯ”. Песента е комбинация от фолклор и трап с хитово звучене и бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти в България, а не след дълго парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла бе гледано близо 400 000 пъти в YouTube.

Само за няколко месеца DIA осъществи първите си участия в България и чужбина, през август поп певицата и композитор Grimes направи shout-out за Egeya в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа“.