На 91-годишна възраст почина британският продуцент и музикант Джордж Мартин, който работеше с „Бийтълс“, съобщи „Дейли мейл“.
Смъртта му бе потвърдена от Ринго Стар, барабанистът на „Бийтълс“. „Благодаря ти за твоята любов и добрина, Джордж. Мир и любов на Джуди и неговото семейство“, написа Ринго Стар на страницата си в Туитър, където качи и черно-бяла снимка на Мартин.

Британският премиер Дейвид Камерън също реагира на тъжната вест. „Сър Джордж Мартин бе гигант в музиката, работейки с Великата четворката и създавайки най-непреходната попмузика“, написа в Туитър британският премиер.

Мартин забеляза „Бийтълс“ през 1962 г, след като чул техен запис. Той бе толкова неотделим от групата и нейния успех, че бе кръстен като „петият бийтълс“.

Роден е пред 1926 в семейство на дърводелец от северен Лондон. След Втората световна война завършва престижно музикално училище и започва да свири на обой по барове и клубове край Лондон. Неговата първа работа е в музикалната библиотека на Би Би Си. След това преминава работа в звукозаписната компания Parlophone, където бързо се издига и става директор през 1955 г., когато е едва на 29 години.