Знаете ли, че 75 % от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите? Всъщност най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 година. Подобно на картофената салата и барбекюто, те имат най-много вариации, според държавата в която се предлагат. По повод националния ден на кюфтето, foodpanda, подбра десет любопитни факти.

Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия, от самостоятелна храна, до сандвичи и супи. В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.

В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма- говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество- галета и яйца.

Има над 20000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени. Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко. Според други майстори, не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.

В Близкия Изток, те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър. Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.