От тази нощ Словения напълно прилага Шенгенското споразумение по нейните граници с Хърватия, предаде държавната агенция СТА и уточни, че това решение се прилага съгласно договора за затваряне на т.нар. "Балкански маршрут" за мигранти, който бе постигнат по време на срещата на върха ЕС-Турция в понеделник в Брюксел.

Полицията разрешава влизането на словенска територия само за гражданите, които притежават валидни пътни документи и лицата, които искат да подадат молби за получаване на международна защита и на отделни лица, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

След края на срещата в Брюксел словенският премиер Миро Церар подчерта, че вече не съществува "Балканският маршрут" и властите в Любляна ще допускат на своя земя само лицата с необходимите документи за влизане в Шенгенското пространство.

"Срещата изпрати много ясно послание към всички трафиканти на бежанци и нелегални мигранти - "Балканският маршрут" е закрит", каза още Церар.
Хърватия вчера информира официално сръбското вътрешно министерство, че Словения въвежда нов режим за преминаване в Шенгенското пространство и няма да бъдат допускани мигранти без валидни визи и паспорти. Поради тази причина Сърбия въведе аналогични мерки спрямо Република Македония и България.

Република Македония на практика затвори южната си граница в понеделник сутринта и от тогава не се допускат мигранти на нейна територия. Временният лагер в Гевгелия е напълно празен, а последните мигранти отпътуваха на 7-ми март с влак към сръбската граница.
От другата страна на границата, на гръцка територия в Идомени, в момента се намират между 13 и 15 000 мигранти. Всички те са транспортирани организирано от гръцките власти до македонската граница.

Унгарският министър на външните работи Петер Сийярто поздрави "директните действия" на Словения за увеличаване на граничния контрол.
В специално съобщение Сийярто припомня, че от тази нощ Словения възстанови прилагането на строги мерки против нелегалните мигранти и допуска на своя територия само тези, които притежават валидни паспорти, визи или пък търсят убежище.

Унгарската държавна агенция МТИ припомня от своя страна, че властите в Сърбия прилагат сходни мерки по границите си с Република Македония и България.