Близо 19 000 автомобила ще бъдат спрени от движение заради неплатена "Гражданска отговорност", съобщиха от Гаранционния фонд.

"До момента към 19 000 номера на автомобили са изпратени от фонда към КАТ, за да започне служебната им дерегистрация, във връзка с прилагането на новия Кодекс за застраховането", пояснява пред "Труд" Борислав Михайлов, изпълнителен директор и председател на Фонда.
 

Собствениците на тези автомобили ще имат 14 дни срок, за да платят "Гражданската отговорност", преди автомобилът им да бъде служебно дерегистриран.

По данни на фонда около 18% от моторните превозни средства в страната са без задължителната застраховка.

Според Кодекса за застраховането всеки един автомобил, който има регистрация в България е длъжен да направи "Гражданска отговорност". По старите правила обаче собственикът на автомобила, за да не я плаща, трябваше да отиде до КАТ и да пусне заявление да му бъде спрян автомобилът от регистрация. Сега това ще става автоматично от КАТ.

Собственикът на автомобил трябва да получат две уведомление - първото от страна на Гаранционния фонд, след това от Пътна полиция, че няма застраховка и че трябва да си я поднови. Ако той не го направи, следва автоматична дерегистрация.

Трябва да се прави разлика между дерегистрация и сваляне на регистрационните табели. До сваляне на регистрационните табели няма да се стига, уточняват експерти.

Когато човек бъде уведомен, че колата му е дерегистрирана, тя няма право да се движи.

По данни на Националната агенция по приходите през 2015 г. са били събрани едва 2,2% от наложените глоби за шофиране без застраховка "Гражданска отговорност". Събраната сума е в размер на 21 158 лв.

От тази година глобата за шофиране без застраховка "Гражданска отговорност" е намалена от 400 на 250 лева.