Борбата с бедността, намаляването на неравенството в обществото и социалното включване трябва да бъдат във фокуса на дългосрочната програма за развитие на България до 2030 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с ръководството на ПГ на „БСП лява България“ в рамките на месеца на политическите консултации, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава отново подчерта, че всяка управленска програма и предприети реформи от българските правителства трябва да бъдат осъществени така, че да носят усещане за „прогрес и позитивно развитие за всички граждани“.
По време на срещата председателят на БСП Михаил Миков предложи да бъде проведено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, посветено на демографската криза в България. Държавният глава посочи, че е планирал темите на предстоящите заседания на КСНС през 2016 г. и едно от тях ще бъде посветено именно на демографските въпроси. Според председателя на БСП негативните демографски тенденции пораждат сериозен риск за социалната и икономическа ситуация в страната и призова за конкретни политики в тази насока. По думите му през първите два месеца на 2016 г. родените в България деца са с 1700 по-малко, в сравнение с началото на м.г.
Обща беше позицията, че България трябва да провежда по-активна политика за приобщаване на българските общности в чужбина чрез приемането на мерки, които да насърчат сънародниците ни зад граница да учат и работят у нас.По време на срещата представителите на БСП изразиха притеснението си от тенденцията на увеличаване на финансовите задължения на държавата, които доближават 30% от БВП, както и от хода на реформите в здравеопазването, образованието и пенсионната система. Михаил Миков подчерта също така, че борбата с корупцията не може да бъде задължение единствено на съдебната система или на специализирано звено и изисква законови промени, които да регламентират по-прецизно процеса на възлагане на обществени поръчки.