Разговорите между Турция и Гърция за справяне с бежанската криза продължават на планирана среща в турския средиземноморски град Измир, предаде гръцкият в. „Катимерини“.
Премиерите на двете държави Алексис Ципрас и Ахмет Давутоглу продължават разговорите днес по време на съвместна среща с министри от двата кабинета, часове след срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел. На нея бяха очертани параметрите от сделката, постигната на срещата на върха „ЕС - Турция“, която цели изпращането на мигрантите от гръцките острови обратно в Турция.
Гръцкият премиер отлетя за Измир директно от Брюксел, с цел да присъства на разговорите.
Успехът на очертания европейски план рано във вторник зависи до голяма степен от изпълнение на споразумението за гръцко-турската реадмисия , което има за цел връщането на мигрантите в Турция, а не даването на статут на бежанци.
Преди да напусне Брюксел, Ципрас заяви: "Нашите разговори продължават в Измир, където вярвам, че ще имаме историческа среща и ще бъде взето решение за изменение на споразумението за реадмисия, в рамките на което Турция ще вземе обратно всички мигранти, които не отговарят на условията за защита според международните договори."