Трябва да се изградят центрове, които да приютяват жени, жертви на насилие. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на представянето на четвъртия годишен доклад на Националния превантивен механизъм, разкриващи резултатите от извършените проверки и оценката на състоянието в местата за лишаване от свобода, предаде репортер „Фокус“.
Мая Манолова честити Международния ден на жената 8 март.
„Подкрепям всички български жени, които се справят с предизвикателствата всеки ден“, заяви Мая Манолова.
„Днешният ден е ден за съпричастност към всички жени по света, които са потискани, експлоатирани и жертви на насилие. За съжаление случаите на насилие продължават и даже зачестят“, коментира тя.
По думите й, от началото на тази година по данни на НПО има поне 4 случая на домашно насилие завършили със смърт. По данни на НПО всяка четвърта българка е жертва на насилие. Мая Манолова обясни, че е отправила предложение към премиера Бойко Борисов за това България да се присъедини към Истанбулската конвенция. Тя посочи, че министърът на външните работи Даниел Митов се е ангажирал до края на месец май с това.
„Присъединяването означава промени в законодателството, но и конкретни стъпки ,които да предприеме правителството. Например изграждане на центрове, които да приютяват жени, жертви на насилие“, каза Мая Манолова. Тя уточни, че на територията на страната има 17 такива центрове.
„В столицата има 1 с капацитет от 8 легла. Той е винаги е препълнен“, добави Мая Манолова.