Търсенето на качествено отлежало малцово уиски в целия свят расте и експерти прогнозират дефицит на предлагането в следващите 10-15 години, съобщи CNN.

При това потреблението на това питие расте не само в страни, където то традиционно се употребява в големи количества като САЩ, но и на нови пазари като Китай.
Вече се забелязва и ръст на цените на отлежалото малцово уиски и предлагането е на едно ниво с търсенето, като този баланс може да рухне до края на годината. Както е известно, производството на отлежало уиски е лимитирано и от него на пазара се пускат ограничени серии.
Производителите залагат каква част от продукцията им ще остане да отлежава в специални бъчви и очевидно през 2010 година те не са взели правилното решение, тъй като през настоящата 2016 година търсенето е на път да превиши предлагането.
Според данните, в света търсенето на отлежало малцово уиски е нараснало от 2004 до 2015 година със 159%. Китай е голямата изненада, смятат експерти.
Те признават, че никой от тях не е прогнозирал, че в тази азиатска страна ще има огромен пазар за 30 и 40-годишно уиски.
Това влияе и на цените. Например, бутилка от 30-годишно Black Bowmore, което през 1994 година е струвало 110 долара, днес има цена от 7000 долара.
Най-скъпата марка - Macallan регистрира цена на своя бутилка, единствена по рода си на търг в Хонконг от 628 000 долара