На фона на увеличаване на броя на страдащите от алергия към фъстъци, ново проучване показва, че даването на фъстъчена паста на бебета намалява значително риска за развитие на тежки алергии, пише изданието „Science Alert”.

Изследователите са работили с деца под 11 месеца, които имат висок риск от алергии, което означава, че те вече страдат от екзема или имат алергия към яйца. Въпреки това на тях име е давано редовно фъстъчена паста, което е спомогнало за намаляването на риска от алергии до петгодишна възраст с над 80%.

Според тестове, които са проведени година след като на децата вече не им се дава фъстъчена паста, ефектът от нея продължава да действа. Дори година след това те все още са защитени, като намаляването на алергията се забелязва при 74 % повече деца в сравнение с тези, хранени с обикновена храна.

„Изследването ясно показва, че мнозинството от бебета остават защитени и защитата им продължава за дълъг период от време“, заяви един от водещите изследователи Гидеон Лак от Кралския колеж в Лондон. „Вярвам, че този страх от хранителни алергии се е превърнал в самореализиращо се пророчество, тъй като храната е изключена от менюто и в резултат на това детето не може да развие толерантност към нея“, допълва той.

При първоначалното изследване, публикувано преди година Лак и неговият екип са провели тестове на 600 бебета със склонности към алергии, разделени в две групи. Едната е трябвало да избягва фъстъци, а другата е консумирала ежедневно фъстъчена паста в комбинация с други храни.

След пет години учените са установили, че 17% от децата в групата, избягваща фъстъци, са развили алергии, в сравнение със само 3,2% от другата група. Лекарите са продължили наблюдението си за още една година върху 550 от децата, като този път на всички им е било казано да избягват фъстъци. Според наблюденията в края на шестата година от експеримента стойностите на склонност към алергии не са отчели промяна – само три от децата, хранени с фъстъци като малки, са развили нови алергии в този период. Същият брой деца и от другата група без фъстъци са развили алергии.

В момента екипът на Лак работи върху проучване за това дали защитата от алергии ще продължи щом на децата им се позволи да ядат фъстъци, когато им се прииска.