Първият сириец, летял в космоса в момента живее като бежанец в Истанбул, пише турският в. „Хюриет“.

Преди да избяга от войната в Сирия през 2012 г., Мохамед Фарис е известен като сирийски герой. През 1987 г. той е избран за космонавт като част от съветската програма „Интеркосмос“. След завръщането си той получава медал от тогавашния президент на страната Хафез Асад. След това в продължение на 10 години Фарис преподава в университет, а по-късно се връща в армията и през 2004 г. става генерал.

„Аз живея в Турция от четири години. Ние, шест човека, живеем в двустаен апартамент в „Кочамустафапаша“ (квартал в област „Фатих“ в Истанбул)“, посочва Фариш, чието име носят летища и улици в родната Сирия.

Самият той споделя, че при напускането на страната всички негови притежания, в това число и имоти, са конфискувани. „Вместо да живея там (в Сирия - бел. ред.) като герой, докато моите хора страдат, аз предпочетох да живея в трудни условия, в изгнание със своята чест“, споделя Фарис.

Въпреки че до 2012 г. работи тясно с бившия президент Хафез и неговия син и наследник Башар Асад, Фарис споделя, че според него някои от исканията на опозицията са справедливи, както и че самият той е против някои от методите на управление на настоящия държавен глава.

„Когато започна въоръженият конфликт, осъзнах, че и мен може да ме застигне куршум. Затова дойдох в Турция със семейството си“, споделя космонавтът. Той също така посочва, че последният път, в който е видял своята родина, тя е била в развалини.

Фарис е назначен като космонавт изследовател на ракетата „Союз ТМ-3“. Той прекарва в космоса общо седем дни, 23 часа и осем минути. При завръщането си той получава не само отличие в Сирия, но и в Съветския съюз – той става Герой на Съветския съюз, като получава и медал „Ленин“.

Фарис също така споделя, че е отхвърлил предложение на Русия да бъде настанен на нейна територия, след като бяга от родината. „Отхвърлих го, защото те също бомбардират Сирия. Но космонавтите Александър Викторенко и Александър Павлович, с които бях в космоса, са ми като братя“, допълва той.

Фарис споделя, че при престоя си в космоса най-красивата гледка, която човек може да види е всъщност тази на родната планета Земя. „Най-добрата гледка, която може да видите там е Земята. Затова и най-успокояващото нещо за космонавта и астронавта е да погледне към Земята... Гледате към нея по същия начин, по който бебе гледа към майка си... Вие не виждате никакви граници, никакви държави, никакви различия... Иска ми се да могат да изпратят всички лоши хора на Земята в космоса. Убеден съм, че щом веднъж се върнат, те ще осъзнаят колко е красива и ще спрат да вършат лоши неща“, допълва още той.

„В тази мигрантска вълна хора от различни сегменти на обществото идват (в Турция). Сред тях има професори, както и невежи хора“, споделя още Фарис, който допълва, че според него мигрантите в Турция са имали благоприятно въздействие върху икономиката на страната.