През 2010 г. американецът Ерик О'Грей се почувствал твърде зле и отишъл на лекар. След като прегледал мъжа специалистът само въздъхнал. Към този момент заради нездравословния си начин на живот Ерик имал цял букет лоши болести.Ерик тежал 155 кг и едва си поемал дъх, ако се качи по стълбите дори до втория етаж. Имал диабет от втори тип, а и често се глезел с лека дрога. Той разбирал какво го заплашва, но нямал воля да промени ситуацията. Постепенно спрял да излиза, затварял се след работа у дома пред телевизора, където се тъпчел с каквото му попадне и се дрогирал с марихуана. 

Едва когато чул от лекаря, че лекарствата ще имат кратковременен ефект и ако не промени начина си на живот ще трябва скоро да си поръча ковчег, той мигом отишъл при диетолог.

Специалистът не само му съставил необходимата диета, но и му препоръчал колкото се може повече движение и го посъветвал да си вземе куче, за да се разхожда заедно с него.  

Ерик отишъл в кучешки приют и си взел куче, което също страдало от затлъстяване. "Пити ме гледаше с такава преданност, че се разбрахме от пръв поглед. Буквално усетих някаква връзка между нас", разказва Ерик. 

Само за година Ерик, спазвайки строго диетата и не пропускайки разходки с Пити, сваля 60 кг. По време на разходките се запознава и сприятелява с други стопани на кучета. "Разговаряки с тях разбрах, че съм интересен за хората и, че предишната ми самота е била следствие от личните ми проблеми. Животът ми отново придоби смисъл", не крие емоциите си Ерик. 

Здравето му видимо се подобрява. Захвърля наркотиците. Нивото на захарта в кръвта му се нормализира. Верният пес Пити също се вталява с 10 кг. И въпреки, че не бил първа младост станал значително по-енергичен. За съжаление кучешкият живот е кратък и след 6 години Пити се споминал. 

За Ерик това било тежък удар. След време си взел ново куче, но за Пити винаги си спомня с особена любов.  
"Пити ме научи как да живея. Без него щях да пропадна... Реших да благодаря на хората, които имаха принос за появата му в живота ми. Затова отидох отново при диетолога и лекаря, който ми беше препоръчал да си поръчам ковчег. Когато влязох в кабинета му, той не ме позна. А когато разбра кой съм искрено ме поздрави с прераждането ми", споделя Ерик необикновената си история.