Много долна политика се води и затова няма да им дам възможност да си градят политическите стратегии и на антиГЕРБ и на нашето желание да има една стабилност и добре работеща държава. Защото това е малко шизофренно вече.

Това заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов във връзка с процедурата по избор на състав на КЗК. Борисов заяви, че днес е разговарял с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и е възложил да се намери начин партия ГЕРБ също да не участва.

„Аз не мога да разбера от една страна ДСБ дали са в РБ. Ако са в РБ по споразумение, те са част от управлението. В същото време изкушение от партийните субсидии, които получават и от властта, една част от тях много изгодно се опитват да се правят на опозиция и да се явяват едва ли не морални стожери на обществото. И всъщност моралната партия в парламента, движейки напред законите и това, което трябва да се прави в страната, изпадаме в положение да ни обвиняват в какви ли не грехове, а ние нямаме нито един.

След като г-н Кънев и ДСБ, и Гражданският им съвет не желаят и дезертират от това да правят предложение и да участват в избора за председател на КЗК, питам защо партия ГЕРБ трябва сама да понесе тази отговорност?! Затова съм възложил да намерят законов начин ГЕРБ - или да прекратят процедурата или да не участват. Ние също няма да участваме. Тогава ще блесне цялата истина, че г-н Кънев обслужва БСП и ДПС”, поясни Борисов.
Повече няма да нося отговорност и да позволявам някой да руши репутацията на ГЕРБ, на Цветанов или който и да било в НС. Казват ни предварително, че каквото и да изберем е мафия. Що за глупост?!, подчерта Борисов.

Няма да дам повече върху нас да се упражняват и да се правят на морално чисти, защото не са. Или да седнат на масата на преговорите и да изберат състав, който да се ползва с доверие и да работи, защото очаквам от нея работа, каза още Борисов.

Това, което прави ДСБ в момента е чисто заболяване – участват в управлението, а се правят на опозиция, категоричен бе Борисов. Техните членове са министри, областни управители, зам.-областни, зам.-министри. Изведнъж казват ние няма да участваме, ами като няма да участвате, за какво сте в парламента, каква ви е ролята, защо са ви изпратили там – да гласувате, да предлагате, да движим нещата напред, заяви Борисов. И ние започваме с тяхната тактика – и ГЕРБ няма да участва. Тогава излиза, че или Кънев обслужва ДПС и БСП или му харесва сегашната КЗК – това оставям да си изберат кое им харесва. Или да седнат като нормални хора на масата на преговорите и да изберат действително един състав на КЗК, който от следващия ден да се ползва с доверие и да работи, отбеляза още Борисов.

За г-н Желязков (бел. ред. Росен Желязков) ще бъде много лоша услуга ако го изберат за председател на КЗК. Не, че няма качества. Веднага ще им дадем повод на тези господа да си правят своята политика, която е в ущърб на всички. Но няма да им го позволя да го правят. Защото една година им го позволявах, накрая излезе, че едва ли не ГЕРБ сме някакво статукво или нещо, което добрите хора искат да променят, ама ние виждате ли не даваме. Да седнат и да кажат кого предлагат, защото в същото време РБ като блок е предложил кандидат, каза още Борисов.