Близо 650 редници са напуснали армията за година по собствено желание, пише „Телеграф”.Те остават без право на пенсия и си тръгват, за да си търсят по-добра реализация, обясняват командири.Освен редници, рапорти за уволнение са хвърлили и доста сержанти и офицери. Не са малко и тези, които са се пенсионирали заради навършена възраст. Равносметката сочи, че общо броят на напусналите войската през 2015 година достига 1000 души.

В момента вакантните места за войници, сержанти и офицери са 3000. Особено сериозен е дефицитът на ръководни кадри. Свободните щатове за младши, старши и висши чинове в системата са 800.

Този вакуум може да се запълни за не по-малко от осем години, смятат експерти. Заради това Военният университет във Велико Търново увеличи почти двойно приема на курсанти за 2016/2017 година.

Ниското заплащане на военната професия е основна причина за отлива на хора от войската. Стартовата заплата на кадрови войник е 608 лева, а гласеното увеличение, ако има пари в бюджета се очертава да е около 30 лева. 

Другата причина са честите промени в Закона за отбраната и социалните придобивки на военните. Това подсилва чувството за несигурност и принуждава хората да бягат, твърдят експерти.