Затварянето на Балканския миграционен маршрут е спекулация. Това заяви говорителка на германския канцлер Ангела Меркел, цитирана от АФП.
"Обърнах внимание на информациите относно затварянето на маршрута през Балканите, но към момента това е спекулация. Преговорите продължават и трябва да почакаме", заяви говорителката на Меркел Кристиане Вирц.
Изказването идва непосредствено преди започването на срещата на върха между турския премиер Ахмет Давутоглу и европейските лидери в Брюксел. Основна тема на нея е по-доброто справяне и намаляването на човешкия приток към Европа.
Проектът за заключителния документ, който трябва да бъде одобрен на срещата ЕС-Турция, гласеше, че „нелагалният приток на мигранти по маршрута през Западните Балкани ще бъде прекратен”.
Според вестниците „Билд” и „Зюдойче Цайтунг” Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са против тази формулировка.
Меркел и Германия налагат подхода, според който справянето с миграционната криза да бъде постигнато чрез по-ефективни действия в Турция. Южната ни съседка граничи или е в непосредствена близост до размирните страни от Близкия изток, които са основен източник на бежанци - Сирия, Ирак, Афганистан. От Турция те най-често влизат в ЕС през гръцките острови в Егейско море.
Според друга група от европейски страни, начело с Австрия и Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), миграцията трябва да бъде спряна чрез по-сериозен граничен контрол в страните от Западните Балкани, след като Гърция не може да се справи с притока. В съответствие с избрания курс Македония, Сърбия и другите страни по маршрута въведоха по-строги мерки по границите си, както и дневни квоти на преминаващите. Това доведе до струпване на хиляди мигранти на границата между Гърция и Македония при Идомени.
Вирц призова журналистите в Берлин да почакат изхода от протичащата среща в Брюксел и пресконференцията на Ангела Меркел след нея, когато вече е ясно дали общоевропейската позиция за затваряне на балканските граници е факт.