"Конюнктурата, по която се случи конфликтът между Русия и Турция отваря възможност на България да се върне на първото място по износ на електроенергия на Балканите". Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракчанов след срещата на парламентарната група с президента Росен Плевнелиев, която се провежда в рамките на месеца на политическите консултации, съобщи „Фокус”.
Каракачанов обясни, че с Плевнелиев са обсъдили и развитието на енергетиката на България, тъй като по думите му страната ни е била най-големият производител и износител на електроенергия, но ако продължава в същите темпове след 5 до 10 години ще сме вносители.
Каракачанов посочи, че с държавния глава са коментирали и проблеми във външната политика на страната. „Нашето становище е, че българската външна политика трябва да бъде балансирана, че не можем да разграничаваме страните само на база на това, че едните чисто идеологически ни харесват, а другите - не“, коментира Каракачанов.
Той подчерта, че с президента са обсъждали и проблемите с Изборния кодекс, свързани със задължителното гласуване и активната регистрация.
„Обсъдихме и гласуването в чужбина. Според Патриотичния фронт в чужбина, в страните членки на ЕС трябва да се гласува по досегашния закон“, обясни още той. Каракачанов каза заяви, че това трябва да е така, за да не позволяваме на наша съседна странa. 
Според Каракачанов всички страни членки на ЕС трябва да се ангажират чрез полицията, армията и флота за ограничаване на бежанските потоци. "Европа няма как да бъде обетованата земя за целия свят", категоричен бе съпредседателят на Патриотичния фронт.
„Със своята политика към момента България - с изграждане на граничните съоръжение и с това, че българската гранична полиция си вършеше работата и регистрираше миграцията, всико доведе до това, че България не е атрактивна страна за големи бежански маси“, коментира Каракачанов и обясни, че това е така, защото страната ни има сериозна система за възпрепятстване на нелегалната миграция и защото с практиката си да регистрира нелегално преминалите обезсмисля желанието им да отидат в друга страна.
„Регистрирани в България, ако там бъдат заловени, ще трябва да бъдат върнати обратно. Гърция ги пропуска през своя територия към Македония и Сърбия за Европа. Това е причината, Гърция да се наводни с емигранти“, каза народният представител и обясни, че Гърция е и много по-лесна за достъп страна заради островите в Егейско море.
„Политиката на България трябва да бъде много ясна и категорична. Този, който ще желае да получи статут на бежанец с документите си, отива на ГКПП. Никакви хора не трябва да бъдат допускани за нелегално преминаване на българската граница. Това е въпрос на суверенитет и защита на националните ни граници. Всичко останало са приказки“, заяви Красимир Каракачанов. По думите му страните членки на ЕС, които са били либерално настроени към бежанците сега променят политиката си. Народният представител заяви, че основният проблем с бежанците е нестабилността в Близкия Изток и посочи, че Турция продължава да се меси в тези процеси.
По думите му липсата на единна европейска позиция през тези години е довела до проблема с нелегалната миграция. „Трябва да има много ясна и категорична позиция на целия ЕС за недопускане на нелегалното навлизане. Досега няколко от страните в ЕС поемаха целия удар - Гърция, Италия, Испания и България. Другите европейски страни смятаха, че това няма да ги достигне и това беше до лятото на миналата година, само че нещата се промениха“, каза Каракачанов и заяви, че при натрупването на огромни маси мигранти - 2-3 милиона души, които Турция използва за инструмент за натиск, нещата трябва да се променят. „Смятам, че ЕС, ако иска да запази своите интереси, не трябва да допуска нелегално навлизане на своя територия. Не на страните от Западна Европа, а и на страни като Гърция и Италия. Всички страните членки на ЕС трябва да се ангажират и чрез полицията, армията и флота, за ограничаване на тези процеси. Всички онези нелегални мигранти, които нямат никакво основание да получат статут на бежанци, трябва да бъдат връщани в страните, от които са. Тези, които имат основание, трябва да бъдат регистрирани и след приключването на конфликта в Сирия да бъдат връщани откъде са дошли. Европа няма как да бъде обетованата земя за целия свят“, заяви Красимир Каракачанов.
Той обясни, че няма политически знак в отсъствието на съпредседателя на коалиция Патриотичен фронт Валери Симеонов по време на срещата при президента.