В кратко изказване преди отпътуването си за Брюксел в пет точки турският премиер Ахмет Давутоглу посочи основните искания на Турция, които ще бъдат отстоявани по време на срещата по-късно днес в Брюксел, съобщи в. "Сабах":

* справедливо разпределение на финансовата тежест за издръжка на бежанците - организиране на трансфер и разпределяне на сирийските бежанци в Европа

* премахване на визите за ЕС за турски граждани

* мерки, които да позволят напредък в процеса на присъединяване на Турция към ЕС

* цялостна сделка за облекчаване на проблемите, причинени от кризата в Сирия От ЕС се очаква да отпусне 3 милиарда евро за Анкара, както и да определи квоти за разпределяне на бежанците.

"Не е справедливо и подходящо, Турция да се справя сама - заяви Давутоглу. - Турция очаква от ЕС сигнал и послание как толкова много бежанци ще се преразпределят в Европа и ще се облекчат Турция".

В изказването си той е посочил какво според него иска Европа:

* Турция да приеме обратно икономическите „бежанци“ - мерки срещу трафика на хора и неговите организатори.

* създаване на центрове в Турция да преразглеждат статута на хората, търсещи убежище

* Турция да сключи споразумение за реадмисия с трети страни

* предотвратяване на кризата при евентуално разпадане на Шенгенската зона на ЕС и активизиране на усилията за разбирателство и консенсус по отношение на бежанците

Началото на диалога между ЕС и Турция бе поставен с посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Истанбул в средата на октомври по време, на което се проведоха срещи с президента Реджеп Ердоган и премиерът Давутоглу.

По-късно през ноември Анкара и ЕС се съгласиха с план за действие за бежанската криза на срещата на върха в Брюксел на 28 ноември. Основната цел на сделката за ЕС бе да се намали драстично притока на бежанци, пристигащи от Турция, като Анкара обеща да намали броя на бежанците и облекчи до известна степен опасенията на ЕС . В замяна тя очаква да получи 3 милиарда евро финансова помощ и няколко отстъпки в процеса на присъединяване към ЕС.