Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, придружаван от десетчленна делегация, заминава за Москва на петдневно официално посещение от 7 до 11 март.

Поводът за визитата е премията за 2015 г., която Международния фонд присъди на патриарх Неофит за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”.

Церемония по награждаването ще се състои на 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител” в Москва. Патриарх Неофит ще бъде награден заедно с президента на Република Сърбия Томислав Николич и председателя на Държавната дума на Руската федерация Сергей Наришкин. На церемонията ще присъстват досегашни лауреати на премията, представители на Руската Дума и Съвета на федерациите, представители на президента и премиера, които са лауреати на премията за предишни години, изтъкнати политици, културни дейци и общественици от различни православни страни, между които и бившият президент Георги Първанов (лауреат на премията), бившият премиер на България Н.В. цар Симеон Сакскобургготски и заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

На 8 март Светейшият Български патриарх Неофит и Светейшият Руски патриарх Кирил ще отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който е погребана блажена Матрона Московска. В този ден се чества намиране мощите на светицата. След литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и Българската православни църкви св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец и патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца.

В рамките на визитата си Светейшият патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Програмата на Патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация предвижда посещение на централата на МОФ ЕПН, подворието на БПЦ в Москва, Новойерусалимския Воскресенский манастир, Московския Кремъл и храмовете в него: „Успенский събор“, където са мощите на св. Киприян митрополит Киевски и Московски, който е родом българин, „Архангелский събор“ и „Благовещенский събор“, както и новостроящия се храм посветен на св. Киприян.

Визитата на българския патриарх в руската столица е по покана на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” (МОФ ЕПН) начело с президента проф. В. А. Алексеев. Негово Светейшество ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация. В състав й са Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий, председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски“; архимандрид Герасим, главният секретар на Св. Синод на БПЦ – БП дякон д-р Деян Коруноски, началникът Кабинета на патриарха Теодор Атанасов и началникът Отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на БПЦ – БП Александра Карамихалева. В делегацията ще се включат и главният диригент на Патриаршеския хор „Св. Александър Невски“ доц. Димитър Димитров, изпълнителният секретар на Софийския митрополит Ангел Младенов и Здравко Кънев, технически секретар в Софийска митрополия. Делегацията ще бъде придружавана от архимандрит Филип, представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх в София и Елисавета Миленова, представител на МОФ „Единство на православните народи“ в България.