Витамините са неизменна част от менюто ни през зимата. Чрез тях си набавяме нужните вещества, които да поддържат организма ни здрав и устойчив на грипа. Набавяме си ги чрез консумация на много плодове, зеленчуци, различни растителни храни, както и различни медикаменти.

Много експерти ни съветват да увеличим приема на витамини през студентите месеци, за да не се разболяваме. През този сезон обаче няма толкова голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Дневната норма витамин С се съдържа и в 1,5 кг моркови, но едва ли можем всеки ден да ядем такова голямо количество. Тогава прибягваме към медикаментите. Лекарите обаче съветват да не се отнасяме с витамините от аптеката като с лекарствата. Те не лекуват, а помагат на организма да работи правилно, пише zdrave.bg.

Съчетанието на витаминни комплекси и витаминозните продукти с обичайната храна е изключително важно. Предозиране на повечето витамини е почти невъзможно, защото организмът ги извежда по естествен път. Има и някои последствия от предозирането на витамини А и D, многократно превишаващи нормата. В тази връзка е важно да познаваме различните видове витамини.

Eто списък на най-разпространените витамини, от които трябва да знаем:

Витамин А – в продуктите от животински произход (рибено масло, черен дроб, млечни продукти и т.н.). Много от продуктите съдържат и бета-каротин – про-витамин А, който се превръща в организма във витамин А. Той влияе положително на зрението, лигавиците, кожата, растежа, имунната защита.

Витамин С – в плодовете и зеленчуците (плодовете на шипката и дребните горски плодове, зелето, цитрусовите, ябълките, сладкия пипер), черния дроб и бъбреците на едрия рогат добитък. Влияе благотворно на усвояването на фосфора от храната, на формирането на зъбите и костите.

Витамин D - постъпва в организма в малко количество от хранителните продукти (тон, треска, мляко, жълтъка на яйцата), а витамин D3 се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Витаминът способства за зарастване на раните и за предпазване на клетките на организма от окисление.

Витамин Е – в растителните масла, граха, фасула. Влияе на формирането на здрави кости, поддържа здравето и растежа на здравите клетки и на нервната и мускулната система на организма.

Витамин В1 – синтезира се от зелените растения и микроорганизми, съдържа се в маята, свинското месо, картофите. Влияе на растежа, функциите на нервите и мускулите и на производството на енергия.

Витамин В2 – в черния дроб, бъбреците, яйцата, изварата, кашкавала, месото, маята. Влияе на преработването на енергията и растежа на тъканите.

Витамин В6 – в черния дроб, сърцето и бъбреците на животните, бананите. Влияе на функционирането на различните ферменти и способства за усвояването на мазнините и въглехидратите.

Витамин В12 – в продуктите от животински характер. Влияе на образуването на червените кръвни телца и поддържането на нормалното функциониране на клетките.

Пантотенова киселина (витамин В5) – в белите гъби, черния дроб, граха. Влияе на преработването на мазнините и въглехидратите и е особено полезен за кожата.

Фолиева киселина – в пресните зеленчуци (марули, бобови, домати, спанак), черния дроб, бъбреците, яйцата. Влияе на растежа на съединителните тъкани, на кожата, костите, зъбите, защитава клетките от окисление.