Структурата на международното право може да бъде разтърсена из основи, ако държавният секретар Джон Кери извади ключов крайъгълен камък, който я крепи.

Той каза, че ако прекратяването на огъня в Сирия се провали, има План Б за разделянето на Сирия по етнически и религиозни линии. Ако това се случи, дали това ще подаде сигнал за края на Вестфалската концепция за суверенитет? Това е правната концепция, която установява управлението на националните държави над техните собствени територии и вътрешни работи като ръководен принцип в международното право.

Ако е така, ООН ще трябва ли да корегира своята харта за насърчаване на нови норми на суверенитета на базата на етно-религиозни линии, а не на териториалната цялост? Това означава ли, че вместо да се упражнява суверенитет в рамките на ограничено териториално пространство, новата концепция за гъвкав суверенитет би била в състояние да разшири или свие територии със сходни или различни етнически и религиозни групи? В такъв случай ще се придържат ли към тази мярка големи страни с мултиетнически и мултикултурни идентичности като Китай, Русия, Индия и други държави?

Това са някои от въпросите, които ще трябва да бъдат решени, ако План Б на Кери бъде приложен.

Както написа Джейкъб Зен от Фондация Джеймстаун, Китай е загрижен от „перспективата за преправяне на границите в Близкия изток, която може да доведе до нови концепции за суверенитет и държавност – не само в този регион, но и навсякъде в ислямския свят, включително в Централна Азия и Синцзян“.

В Русия вече се оплакват от разпадането на бившия Съветски съюз, а Владимир Путин също така е загрижен от възможността за отделяне в бъдеще на Северен Кавказ под натиска на джихадистите.

Фиаско на разпадането на Индия

Индия вече има опит с разделянето въз основа на религия. През 1947 г. колониална Индия се разделя на Пакистан с мюсюлманско мнозинство и Индия с хиндуистко мнозинство, а Източен Пакистан продължи да се цепи на Бангладеш.

Въпреки това разделянето не уталожи враждата им – което, в крайна сметка, накара двете страни да станат ядрени държави.

Нещо повече, ако суверенитетът вече не се основава на нормата за териториален интегритет, в допълнение към етническите и религиозните вярвания (като в случая с разпадане на Сирия)дали и други различия като политически убеждения или предпочитане на различни форми на управление ще бъдат правни основания за анексиране или отделяне на територии?

Ще се отцепи ли Тексас?

В САЩ щатът Тексас се опитва да се отцепи от Съюза.

Изпитващо липса на доверие в дългосрочната икономическа жизнеспособност на федералното правителство и възприемайки все по-ляво, задвижвано от марксизъм управление във Вашингтон, щатските законодатели в Тексас обявиха през юни 2015, че златни кюлчета на стойност около 1 млрд. долара, държавна собственост, в момента съхранявани в манхатънския трезор на Федералния резерв, ще се съхраняват на територията на щата.

Едуин Труман, високопоставен член на вашингтонския Институт за международна икономика „Питърсън“, отбеляза, че „само преместването му (на златото) ще бъде доста скъпо и, ако Тексас не очаква оттегляне от Съюза, което подозирам някои хора искат, не виждам какво е предимството“.

Тексас е наричан „Република на самотната звезда“, тъй като е бил независима нация от 1836 до 1845 г. и неговото сепаратистко движение привлече вниманието на Русия. Руските държавни медии също използваха аналогията между Крим и Тексас и побързаха да отбележат как и двете територии първоначално са се отцепили от Русия и Мексико.

В началото на 2015 г., когато САЩ говореха безсмислици дали да се намесят военно на европейския театър, председателят на парламента на Чечня Дукувакха Абдурахманов предупреди, че ако САЩ увеличат доставките на оръжие за Украйна, „ние ще започнем доставката на нови оръжия за Мексико“ и „ще подновим дебата за правния статут на териториите, анексирани от Съединените щати“, които сега са американските щати Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада, Юта, Колорадо и Уайоминг.

По съвпадение през юли 2015 г. Пентагонът започна провеждането на широкомащабно военно учение, наречено „Операция Нефритен шлем“, с карта, покриваща подобни щати в Югозапада.

Китай, непрекъснато подозиращ, че САЩ не подкрепят неговата „Политика един Китай“ над Тайван, Тибет и Синцзян, също напомни на Вашингтон за неговата чувствителност по отношение на Тексас и други югозападни територии.

Китай няма да нахлуе в Тексас

С надеждата, че САЩ ще продължат да действат по модела танто за танто, високопоставеният полковник от китайската армия Лю Минфу подаде сигнал в книгата „Китайската мечта“, „Ако, която и да е част от Съединените щати обяви независимост или желае да се отцепи, Китай няма да се намеси или да установи регионални отношения с тази част от Съединените щати, нито пък Китай ще окаже военна помощ“.

В същото време, ако Сирия бъде разделена по етно-религиозните линии, Китай би бил загрижен доколко това ще повлияе на легитимността на неговите „иконни интереси“, основаващи се на Вестфалската концепция. Разделянето на Сирия може също така да предизвика много по-широк световен ефект, който може да постави под въпрос жизнеспособността на Вестфалската концепция. Теоретично може да се стигне до верижна реакция. Ако, както беше отбелязано в доклада от 2012 г. на военното разузнаване, САЩ подкрепят усилията на Турция, Саудитска Арабия и Катар за създаване на салафистка държавица при разделянето на Сирия, Турция на президента Реджеп Тайип Ердоган подкрепи отделянето на „Източен Туркестан“ от Китай, Китай подкрепи отделянето на „Кюрдистан“ от Турция и Русия подкрепи отделянето на Тексас от САЩ – ще се появи свят, постепенно навлизащ в поствестфалско и хънтингтово преправяне на нов световен ред.

------------------------------------------------------
Кристин Лин, в. „Ейша таймс“.