Седмица преди съдбовния за Германия местен вот в три провинции в Хесен започнаха комунални избори. В 447 общини в германската провинция жителите избирит местни органи на властта. Резултатът се смята за индикатор и за изборите в Баден-Вюртемберг, Сакксония- Анхалт и Райнланд-Пфалц идната седмица.

Досега не е имало избори с по-неясен краен резултат, при които дори социологическите агенции отказват да правят прогнози за изхода. Германия е на кръстопът за бъдещето си управление и от това кой ще спечели на комунално ниво в Хесен и на местните избори в другите три провинции до голяма степен зависи в каква посока ще отиде курсът на управление в бъдеще. Над 50% от избирателите обаче все още не са решили за кого да дадат гласа си, което прави всяка социологическа прогноза твърде нестабилна. Затова и социологическите агенции, публикуващи резултати всяка неделя, предупредиха, че този път те са само ориентировъчни.

Въпреки това се забелязва известно стабилизиране в настроението на избирателите и въпреки че бежанската криза е решаваща за изхода във всички провинции, все повече германци смятат, че страната ще се справи с нея. В източната Саксония- Анхалт така смятат над 50% от запитаните, а западните Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг броята на оптимистите надхвърля две трети.