Акушер-гинеколог, коремен хирург и съдебен лекар са натоварени с огромни очаквания както от съда, така и от страните по едно от най-тежките дела в Бургаския съдебен район – за смъртта на 23-годишната Полина Димова. Вече тече 9-ата година от кончината на родилката, но няма отговор кой е виновен за това.

Лекари от трите посочени специалности трябва да изготвят нова повторна съдебно-медицинска експертиза според указанията Върховният касационен съд. Задачата на експертите е да отговорят на поставените в хода на наказателното производство въпроси и на най-важния – каква е непосредствената причина за смъртта на родилката.

Проверка на „24 часа” показа, че делото все още не е сред насрочените от Бургаския апелативен съд, където го върнаха върховните  магистрати.

Историята започва на 14 януари 2008 г., когато Полина ражда дъщеря си Емилия. Младата майка обаче не се чувства добре и веднага след изписването тръгва по доктори.

Първо - при АГ специалистите, които са следили бременността и раждането й. Тъй като е вдигнала температура, изписват й антибиотици. Тя временно се стабилизира, но после пак се влошава. Минава през няколко лекарски консултации.

Никой не открива нищо тревожно. На 1 февруари в шоковата зала на МБАЛ - Бургас, родилката е прегледана от д-р Лъчезар Атанасов, който иска консултация с друг хирург - Александър Маджуров. Той не открива основания за оперативна намеса. Преценява, че са необходими допълнителни консултации с гинеколог и терапевт. Полина се прибира у дома, но на следващия ден се връща в още по-тежко състояние. Поема я екип от хирурзи и гинеколози, сред които д-р Добрева и д-р Драгнева. Поставената диагноза е перитонит и сепсис. Извършените интервенции не я спасяват. Издъхва в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари 2008 г.

Досъдебното производство приключва с мнение за съд на трима и прокуратурата изготвя обвинителен акт срещу хирурга Александър Маджуров и акушер-гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева.

Като обвиняеми бяха привлечени и други лекари, но разследването срещу тях бе прекратено. Прокуратурата възприе тезата, че е прекъсната причинно-следствената връзка между състоянието, в което е изписана родилката и леталния изход. Използвахме всички възможности да обжалваме, но в крайна сметка обвинителният акт е срещу тримата, казва адвокатът на почерненото семейство Сава Каров.

Процесът започна през май 2011 г., в няколко съдебни заседания бяха разпитани десетки лекари и вещи лица.

Според авторите на извършената първа съдебномедицинска експертиза, в която са участвали проф. Иван Козовски и доц. Добринка Радойнова, родилката е била в начална фаза на шока и е имало шанс за спасение.

Делото е на път да приключи на първа инстанция в началото на 2012 г. Съдебният състав дори изслушва пледоариите на страните и се оттегля на заседание, за да произнесе присъдата. Но вместо това съдия Стефан Стойков заяви, че събраните доказателства не са достатъчни нито за осъдителна, нито за опрадвателна присъда и назначи нова експертиза, която възложи на Изпълнителна агенция "Медицински одит".

След този обрат последваха две мъчителни години в търсене на компетентни вещи лица, които да не си направят отвод.

Чак на 20 януари 2014 г. Бургаският окръжен съд изслушва ново заключение, изготвено от 5 вещи лица. Те изненадващо обявиха, че източникът на инфекцията, която се е оказала смъртоносна за 23-годишната Поли, не е матката, а фаринксът.

Заключението в Бургаския окръжен съд обяви доц. Светлозар Стойков, АГ специалист, ръководител на катедра във факултет "Здравни грижи" към МУ - Плевен. Доценти са и останалите четирима: колежката му от Плевен Надежда Хинкова, хирурзите от "Пирогов" Христо Ценов и Юлий Ванев и съдебният лекар също от "Пирогов" Теодора Шаранова.

Доц. д-р Стойков обясни пред съда, че при микробиологичните изследвания е изолиран бета-хемолитичен стрептокок от група А, който обичайно се развива във фаринкса. Бързото му проникване в организма, довело до мълниеносно поразяване на органите, бе обяснено и с отслабения имунитет след раждане.

Самите обвиняеми не откриват пропуски в своите действия, защитниците им пледираха, че нямат вина за смъртта на младата жена.

През май 2014 г. Бургаския окръжен съд произнесе оправдателни присъди за тримата лекари, а през август м.г. втората инстанция ги потвърди. Пред апелативния съд бе изслушана нова експертиза. Втората инстанция приема тезата, че причината за смъртта на Поли е стрептококов сепсис, което през целия период на развитието си не е имал ясна клинична изява, твърде късно е било диагностициран и поради липсата на своевременно и адекватно антибиотично лечение е довел в развитието си до мултиорганна недостатъчност.

Адвокат Сава Каров атакува присъдата пред върховна инстанция. Налице е за избирателното, превратно и безкритично обсъждане на доказателствената съвкупност и от двете съдебни инстанции, пише той в жалбата си.

Със свое решение от последните дни на 2015 г. ВКС върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд - Бургас.

Според върховните магистрати изявлението на доц.д-р Светлозар Стойков в съдебната зала "индицира недопустима пристрастност от вещото лице, която не е отчетена от първоинстанционния съд".  Те имат предвид следния израз: "Дали при Полина Димова от фаринкса е почнала инфекцията, дали от друго огнище...за изхода на делото няма никакво значение. Проблемът е дали тези тримата, които аз не мога да нарека подсъдими, защото е обидно...и те нямат според мен никаква вина, са съпричастни към настъпилата смърт...".

Съдът е  критичен и  към извършената на втора инстанция тройна съдебно-медицинска експертиза, която според тях не е изчистила противоречията от първата.

Сега всички очакват новия старт на делото в Бургаския апелативен съд и заключението на новата експертиза.