Куркумата е една от най-полезните подправки, а чаят от куркума е превъзходен, ако смятате да живеете дълго и активно. Японците в Окинава са дълголетници и всекидневно пият такъв чай.

Ето и техният начин за приготвяне на полезната напитка: 4 чаени чаши вода се кипват, добавя се 1 чаена лъжичка смляна куркума и се оставя да къкри 10 минути на слаб огън. След това чаят се прецежда и към него се добавя мед, а при желание да се подобри вкуса и малко джиндижифил.

Ползите от тази напитка са многобройни, макар че у нас малко се знае за тях.

Тук куркумата е позната предимно с кулинарните си качества, но на Изток отдавна ценят невероятните свойства на куркумина в този корен, който се твърди, че може да пребори дори някои видове рак.

Според изследвания на университета в Тексас куркуминът спира разрастването на меланома, както и разпространението на рак на гърдата към белия дроб.

American Cancer Sosiety съобщава, че куркуминът помага да се спре разрастването на раковите клетки. В лабораторни условия е установено, че това вещество буквално убива раковите клетки.

Редовната употреба на чай от куркума помага в следните случаи:

за профилактика на черния дроб - проучвания показват дори, че куркуминът в куркумата може да предотврати появата на цироза;

за поддържане на здрави кости и стави;

при болезнен артрит - редовното пиене на чай ги облекчава, но още по-голям ефект има, ако се приема по 500 мг екстракт от куркума 2 пъти дневно;

при диабет - куркумата намалява нивото на кръвната захар, препоръчва се и на здрави хора, които често си похапват сладкиши;

за лечение на рани - тъй като куркумата е антисептик и естествен антибиотик;

за възстановяване на ензимите след операции, силен стрес и продължително лечение с антибиотик, но в този случай вместо чай се препоръчва да се пие айрян с куркума. На 200 мл разбито с вода кисело мляко се слагат 3-4 щипки от смляната подправка;

за здрава и красива кожа - жените в Индия я добавят към кремовете си, защото куркумата изравнява тена и прави кожата сияйна. Не пречи към това да се добавя и чай от куркума, защото вътрешното здраве личи отвън;

при раздразнен стомах - чаят от куркума облекчава симптомите, но за по-бърз и траен ефект специалистете препоръчват да се приемат по 500 мг куркума 4 пъти на ден;

за забавяне на развитието на Алцхаймер - клиничен тест, публикуван в Журнал по неврохимия, показва, че при лабораторни мишки куркуминът забавя развитието на болестта с 30 %, и то само след седмица.

за здрава и красива коса - комбинацията от куркума и зехтин "убива" пърхута и заздравява скалпа. Зехтинът може да бъде заменен с кокосово масло или масло от жожоба. Сместта се втрива в главата и се оставя да действа 15 минути, после се измива.

за профилактика на венците и бели зъби - заради антисептичните си противовъзпалителни действия, куркумата заздравява венците. За по-бели зъби пък препоръчват жълтият прах да се добавя към пастата за зъби.

за отслабване - куркумата ускорява метаболизма на въглехидратите, извежда излишната от организма вода и в комбинация със сметана допринася за премахване на целулита.

Редовното пиене на чай от куркума в продължение на месец има много положителен противъзпалитен ефект, освен това пречиства и укрепва организма.