Има политическо инженерство от страна на Турция. Това каза Георги Първанов, лидер на ПП АБВ и президент на Р България в периода (2002-2012), в предаването „Тази неделя” по bTV. По отношение на временната парламентарна комисия, която трябва да реши дали има намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на страната ни, той припомни, че АБВ са гласували „против” създаването на Комисия.„Изразихме своето несъгласие с този подход. Това е тежък обществен дебат, който може да ни създаде допълнително напрежение със съседите и по-далечни държави. Подходът беше в разрез с дипломацията и националния интерес”, заяви той. По думите му, имат двама членове в тази комисия, за да не допуснат фриволни прояви и спекулации, каквито щяло да има. 

По отношение на това дали има притеснение, че Турция се меси във вътрешните работи на България, той обясни, че има натиск върху определени лица, хора, които са най- активна политическа позиция. „Има натиск относно формирането на новата политическа формация. Има някакво политическо инженерство от страна на нашите съседи. Като добавим и ползването на вероизповеданията като лост е твърде рисково за нашите отношения”, обясни Георги Първанов. 

Във връзка с това какво ще е отношението на АБВ към новата партия на Местан, той посочи, че ще е според идеите ѝ. „Не приемаме с възторг една такава формация, защото първите ѝ стъпки бяха свързани с Турското посолство, заявките бяха много категорично, а и виждаме говорителите на тази формация, които имат твърдо отношение, което може да провокира допълнително етническо напрежение”, уточни той. 

Във връзка с това дали Москва се намесва в нашата политика, Георги Първанов посочи, че не иска да коментира изявлението на руската говорителка. „Те са в правото си за една такава реакция. Нека да се проверят всички видове договори – не първите договори, а последващите, но това не е проблем на Москва, а на българската страна”, уточни той във връзка с проектирането на големите енергийни проекти, които някой може да каже, че са намеса.