Facebook вече е на 12 години. Като се има предвид този дълъг период на съществуване, както и неговата "вездесъщност", може би си мислите, че няма нищо, което да не знаете за най-популярната в света социална мрежа. 


Може обаче да сте пропуснали някои любопитни факти и цифри. 

Теса представени от Make Use Of и Digital.bg.


1. Почти една трета от населението на света има акаунт във Facebook

Facebook има повече от два милиарда регистрирани потребители. Това е 28,5 % от седемте милиарда жители по света и 66 % от  интернет потребителите, които по последни данни са 3 милиарда.

2. Facebook е една от най-старите услуги в интернет

Facebook стартира през февруари 2004 година. Тези дванадесет години означават, че сайта е почти древен в онлайн отношение. В действителност, когато Facebook стартира не е имало нито Gmail (стартира през април 2004 г.), нито YouTube (2005 г.), нито Reddit (2005 г.), нито Twitter (2006 г.), нито Spotify (2008 г.) или WhatsApp (2009 г.).

3. Жените са повече от мъжете във Facebook

Около 58 процента от Facebook потребителите са жени, в сравнение с 42 % мъже. Това е тенденция, която се отразява във всички социални мрежи. Така например, 64 % от потребителите на Twitter както и 82 % от потребителите на Pinterest са жени.

4. Най-харесваната страница на Facebook се управлява от ... Facebook

Най-харесваната страницата в цялата Facebook мрежа е „Facebook for Every Phone", страница, която хвали различните Facebook приложения. Страницата е създадена през 2011 година, и към момента  има почти 510 милиона харесвания.

5. Повечето потребители нехаят за своята сигурност в мрежата

Онлайн неприкосновеността на личния ни живот е нещо, което трябва да се разбира и приема сериозно. За съжаление обаче, въпреки безкрайните предупреждения в медиите, изглежда, много потребители пренебрегват условията за поверителност на Facebook и свързаните с нея настройки.

Половината от всички потребители никога не са използвали функцията „view as“, за да разберат кои от техните постове са публични, а 61 процента не знаят, че приложения на трети страни могат да имат достъп до техните акаунти.

6. Facebook също крие Великденско яйце

Изпишете „:Putnam:“ в полето за чат и на вашия екран ще се появи отрязаната глава на Крис Путнам! За тези, които не знаят, Крис Путнам е хакер, който написва компютърен вирус, който се разпространява в Facebook през 2005 година. Неговото приключение му спечелва работа в компанията, и той все още е там и до днес.

7. Колко приятели са „твърде много“?

Средният потребител има 338 приятели във Facebook. Въпреки че половината от всички потребители имат по-малко от 200 приятели, някои имат значително повече (15% от потребителите имат повече от 500 приятели).

Изследванията показват, че не трябва да имате повече от 150 приятели, за да използвате мрежата ефикасно, макар че Facebook в действителност ще ви позволи да добавите до 5000.