Назначеният неотдавна директор на италианския музей "Реджия ди казерта" беше подложен на критика от профсъюзите, защото работел прекалено много, предаде ДПА.

Премиерът Матео Ренци отхвърли критиката като "смешна", добавя агенцията.

Музеят "Реджия ди казерта", известен като "италианския Версай", е пищен кралски дворец близо до Неапол, който е служил за сцена на множество филми, включително "Звездни войни". В продължение на десетилетия музеят беше подложен на занемаряване и разграбване, особено от страна на местната мафия Камора, коментират анализатори.

На 23 февруари в писмо до министерството на културата три италиански профсъюза изразиха съжаление, че директорът Мауро Феликори "излага на риск" управлението на обекта от XVIII в., като остава на работа до късно, предава bTV.

"Има много работа в музея", отговори директорът в интервю за "Република" на следващия ден. "Критиката е комплимент. Горд съм, че посвещавам цялата си енергия на тази работа", добави той. "Никой не е принуден да остава допълнително, защото аз стоя до късно", добави Феликори, който според вестник "Матино" работи от 7:30 ч. сутрин до 8-9 вечерта.

В петък, часове след публичното обявяване на критиките, премиерът Ренци защити Феликори във Фейсбук. Той е един от 20-те експерти, наети през октомври, след като за управлението на музеите, което досега се извършваше само от чиновници от министерствата, бяха допуснати външни експерти.

"Обвинението изглежда смешно, и наистина е", пише Ренци. Премиерът подчертава, че броят на посетителите е нараснал със 70% през февруари спрямо 2015 г. "Профсъюзите трябва да разберат, че вятърът се промени. Леката работа приключи!"

Намесата на левоцентристкия италиански премиер, който се е сблъсквал няколко пъти с представители на работниците, накара профсъюзите да се защитават. Генералният секретар на Италианския съюз на труда Кармело Барбаджало заяви, че всички членове, свързани с "невероятния и достоен за съжаление" протест за музея ще бъдат отстранени. "Да се работи, и да се работи добре, е дълг: тези, които не разбират това, могат да се смятат за изключени от организацията", заяви той.