Федералната канцлерка Ангела Меркел е потресена от поведението на Гърция, която е трябвало да осигури 50 000 места за настаняването на мигранти още в края на миналата година, но не го е направила. Властите в Атина трябва бързо да изпълнят ангажимента си и да осигурят 50 000 места за настаняване на бежанци, призова тя интервю за „Билд ам Зонтаг“.

“Първоначално Гърция трябваше да е осигурила 50 000 места за настаняване на бежанците още до края на 2015 г. Изоставането трябва да бъде наваксано сега със скоростта на светлината, защото гръцкото правителство трябва да гарантира нормални жилищни условия на мигрантите”, категорична е фрау канцлерин. Меркел заяви, че Европейският съюз ще трябва да помогне на Гърция за изпълнението на тази задача.

В момента в района на Идомени има най-малко 10 000 мигранти. Те са докарани там с помощта на гръцките власти от островите в Егейско море. Атина се опитва да ги прехвърли към Европа, но за момента тези нейни усилия не дават резултат. Тя среща съпротивата на Македония, която е подпомогната от Австрия и останалите страни от Централна Европа и Западните Балкани.

Баварският премиер Хорст Зеехофер даде висока оценка на действията на Македония и останалите държави, които я подкрепят в защитата на европейските граници. Той заяви, че налагането на граничен контрол от тези страни се отразява благоприятно на Германия, намалявайки влизащите на нейна територия мигранти. „Налице е поврат в бежанската политика и тя се дължи на закриване на големи части от Балканския път“, каза Зеехофер пред списание „Шпигел“.

Мигрантският поток

През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция, която някои експерти сравниха с Великото преселение на народите. Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия.

Най-натовареният е през Гърция. Властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена.

Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа. В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема.

През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близките месеци експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 130 000 мигранти.

За да се опитат да го намалят повечето страни по т.нар. Балкански маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори изпатиха армията, която да охранява вътрешните им граници.