Европейският съюз (EC) призова Турция да уважава свободата на медиите. Брюксел отправи този призив, след като турската полиция завзе редакцията на най-продавания опозиционен в-к „Заман”, дни преди двете страни да проведат среща на върха за намиране на изход от мигрантската криза.

"ЕС многократно е подчертавал, че Турция, като страна кандидатка, трябва да зачита и насърчава демократичните стандарти и практики, включително свободата на медиите", се казва в изявление дипломатическа служба на ЕС.

Лидерите на двете страни планират да се срещнат в Брюксел в понеделник в опит да се приложи договорката постигната през ноември /2015/, според която Турция следва да ограничи потока от мигранти към Европа, в замяна на помощ и обещанието да ускорят преговорите за присъединяването й към ЕС.

"Свободни, разнообразни и независими медии представляват един от основните елементи на едно демократично общество, което улеснява свободния поток на информация и идеи и осигурява прозрачност", се казва в изявлението на ЕС.

"Всяка страна, и по-специално тези, които водят преговори за присъединяване към ЕС, трябва да гарантират основните права, включително свободата на изразяване, и правото на съдебен процес в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека", добави той.

Вестник “Заман” публикува предизвикателно издание днес, съдържащо предупреждение за "мрачни дни" в историята на пресата, след като властите завзеха централата му след драматичен среднощно полицейско нападение.

„Заман” е тясно свързан с установилия се в САЩ опонент на президента Ердоган - проповедника Фетхуллах Гюлен. Това е предизвикало повдигане на обвинение от страна на прокуратурата в Истанбул и назначение на синдици от страна на съда , които да ръководят вестника, заяви държавната Анадолската агенция.