Овощари от Североизточна България се опасяват от "нулева" реколта тази година. Причината е, че между 80 и 100% от продукцията от кайсии и праскови на земеделци от Тутракан и Силистра е измръзнала. Освен без плодове, стопаните най-вероятно ще останат и без обезщетения от държавата, съобщи bTV.Проблемът започнал още от топлата есен. Дръвчетата започнали да се развиват по-рано и последвалите големи студове се оказали фатални за много от тях.

По думите на Мирослав Черников от Съюза на дунавските овощари в Тутраканско има много градини, където стопроцента от реколтата е измръзнала.

"Всичко това се дължи на ранното затопляне, което беше декември месец, и в някои градини наблюдаваме може би около 5% плодни пъпки", коментира той. 

Измръзването не се води застрахователно събитие. Затова единствената възможност за обезщетение за стопаните е да получат компенсация от държавата. По регламент обаче това може да се случи, само ако щетите в овощната градина са точно 100%

Все пак според овощарите не всичко е загубено.

Черников обяснява, че всеки земеделски производител, който има опасения, че градината му е замръзнала, трябва да подаде заявления в областните служби. Така ще бъде свикана комисия, която да установи процента на замръзване.

Надеждата е, че земеделското министерство ще признае зимното измръзване за природно бедствие и щетите ще бъдат компенсирани.