Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предупреди, че Либия, и целият Сахелски регион са изправени пред "ужасяващата заплаха" от „Ислямска държава”.

Той призова международните сили да не "подклаждат огъня на конфликта" в страната.

На среща вчера с мавританския президент Мохамед Улд Абдел Азиз и премиера Яхия Улд, в столицата Нуакшот, Бане изразил "дълбоката си загриженост за ситуацията в Либия".

Либия е обхваната от хаос, след като през 2011 г. силите подкрепяни от НАТО свалиха диктатора Муамар Кадафи. ООН е положи посреднически усилия за съставяне на правителство на националното единство между различните групировки с цел възстановяване на стабилността.

„Ислямска държава” и други екстремистки организации се възползват от вакуума на власт, като реализират печалби от крайбрежните богати на нефт райони и създават безпокойство сред западните държави, контролирайки територия само на 300 километра (185 мили) от Европа.

"Има тревожни съобщения за нарушения на човешките права, които са в размер на военни престъпления", заяви Бан. "Всички тези, които имат влияние, трябва да го използват, за да се успокои ситуацията и да се спрат боевете", предупреди той.

Неговият специален представител Мартин Коблър има за задача да "улесни преговорите за съставяне на правителство на националното единство". Успехът в стабилизирането на Либия също ще е от полза за целия Сахелски регион и "нашия свят" като цяло, добави генералният секретар на ООН.