Министерството на вътрешните работи беше обявило, че ще има засилено полицейско присъствие по празниците, заяви зам.-министър Цвятко Георгиев. Много е вероятно е подобни мероприятия да бъдат провеждани не само в столицата, но и на други места, допълни той.Зам.-министърът потвърди по Нова тв, че е има конкретни сигнали за заплахи, но на това масирано полицейско присъствие по празниците трябва да се гледа като на "проверка на готовността на наши структури да реагират". 

По същата причина бил мобилизиран и Специализираният отряд за борба с тероризма. "Всеки сигнал ние считаме за сериозен, затова го проверяваме - за да бъдат изчистени всякакви заплахи", подчерта Георгиев.

Запитан дали акцията е свързана със сигналите от САЩ за подготвяни нови атентати срещу американски граждани в страни от Европа, зам.-министърът отговори: "Съвременният свят е изтъкан от противопоставяния. Не бих искал да казвам откъде е дошло предупреждението."

Служителите на МВР не са доволни, че две от неприемливите за тях предложения на финансовия министър Владислав Горанов са останали в последната редакция на текстовете за реформата в системата, стана ясно от думите на Галентин Грозев, председател на синдиката Алианс "Сигурност".

Единият текст е свързан с намаляването от 20 на 12 на броя заплати, които постъпващите сега служители ще получат при напускане на системата. Вторият е за съкращаване на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни за всички служители.

Предлагаме намаляване на платения отпуск не с 5, а с 12 дни, които се полагат за извънреден труд, като той бъде заплатен, каза Грозев.

"Протести винаги може да има. Но може да влезем в "Гинес" с най-много протести на човек от населението", отбеляза той, запитан за подготовката на нови синдикални акции.

По думите му обаче всяка година през последните 4-5 години нещо се отнема и нещо се влошава в социалния пакет на служителите на МВР. Той изрази съгласие, че реформата трябва да започне с разделяне на администрацията от хората, които са полицаи и пожарникари. "Но това е само първа стъпка. То няма да повиши ефективността на полицаите и пожарникарите", обясни синдикалистът.

Втората стъпка е да дойдат средства и ръководството да даде гаранции, че те ще се използват правилно.

"Има разделение на служителите според техния статут, извеждане на нетипичните дейности извън МВР", коментира зам.-министър Георгиев.

Според Грозев все още има опасност служителите на МВР да бъдат поставени в обществото "по-зле от всяка друга професия". По думите му стартовата заплата на полицая е 620 лв., доката средната в "Чистота"-та в София е по-висока.

"Не е логично полицаят да стане милионер, но не е логично да бъде и в долната част на стълбицата", отсече синдикалистът, като допълни: "Не съм убеден, че тези реформи ще минат през парламента."

"Освен мотивацията, няма и обучение. А един колега го разследват за това защо в 9.50 часа си е погледнал телефона", възмути се Грозев.

"При реформата служителите на МВР няма да бъдат засегнати по никакъв начин - нито техните доходи, нито правата им на труд. Това е нашата цел", подчерта зам.-министър Георгиев. Той допълни, че има разчети за преразпределение на средствата, но те все още не са представеени пред синдикатите.