Американският астронавт Скот Кели, който прекара 340 дни в космоса, в момента се бори със световъртеж и свръхчувствителна кожа. За сметка на това, ръстът му е нормален, пише АФП.

Кели, заедно с руския му колега Михаил Корниенко, рано в сряда кацна в Казахстан на борда на руски кораб „Союз”. Двамата бяха на специална международна мисия, целяща изследване на ефектите от продължителното пребиваване в космоса върху човешкия организъм. Тестовете с Кели и Корниенко са една от разработките, част от огромната подготовка на човешки полет до Марс.

Един от ефектите на толкова дълъг живот на място без гравитация е, че гръбнакът на Кели временно се беше уголемил, увеличавайки ръста му с 3,8 сантиметра. След връщането му на Земята обаче, физическата характеристика се върнаха в нормалното си състояние.

В момента екип от лекари на НАСА внимателно изследва генетичните, физически и психологически разлики между Скот Кели и неговия брат-близнак Марк. Последният също е астронавт, но е останал на Земята, в името на експеримента.

Засега цялостните детайли около изследванията остават тайна, но откритията ще бъдат съобщени преди официалната им публикация.

Основна цел е да се научи повече за вредните ефекти на космическия полет, преди американската космическа агенция да позволи човешка мисия в дълбокия космос. Пътувания до астериоди в Слънчевата система или до съседната планета Марс могат да продължат цяла година и дори повече.

Сегашните проверки включват сравнения между магнитно-резонантни изображения на органите и кръвоносните съдове на близнаците, както и генетичен анализ и изследване на ефектите от радиацията. При прекомерно облъчване тя може да предизвика рак.

Попитан дали намира нещо различно в другия, Скот отговаря, че брат му има по-хубав тен.

Ветеран от 4 космически мисии, 52-годишният Кели се върна на Земята с подобрен американски рекорд – той вече има 502 дни в космоса. Най-добрите световни постижения са на руснаци, като най-дълго е живял извън Земята Генади Паланка. След края на петата му мисия миналата година, общото пребиваване на Паланка в космоса се равнява на 879 дни.

Сега приключилата мисия на Кери и Корниенко е четвъртата най-дълга в историята на пътешествията отвъд небето. Между 1994 и 1995г., отново руснак, Валери Поляков прекарва 479 дни на вече несъществуващата станция „Мир”.

„Стори ми се, че живят там цяла вечност. По-дълго беше, отколкото очаквах. Благодарение на опита ми обаче, поддържах правилното темпо”, заяви Кели.

Той е бил подготвен за ефекта от дългото пребиваване в микрогравитация.

„Когато излизах от капсулата този път се чувствах по-добре от предишния”, заяви американецът. Комфортът не продължил дълго.

„Изтръпването на мускулите и виенето на свят са повече от предишния път. Може би има линейна фунция по този въпрос. Имам проблем и с кожата. Понеже не съм пипал нищо дълго време в типичния смисъл на думата, тя е станала много, много чувствителна. Има почти изгарящо усещане, когато седна, легна или вървя.

Кели има и проблеми с вестибуларния апарат и двигателните умения. Той каза, че е пробвал да постреля по баскетболния кош, но е пропускал всеки път.