Принтери във всяка патрулка и издаване на актове веднага, още на пътя. Тази идея обмисля МВР като мярка срещу санкционираните шофьори, които се крият и не плащат задълженията си и чакат да изтече давностния срок от 2 години, съобщава bTV.Принтерите за патрулки ще са специален модел - с размер, който да е подходящ за колата и със специална хартия, на която ще се издават честитките.

„Това са ми го демонстрирали колеги в Испания. Документите излизат като една касова бележка, малко по-голяма. Въпросът е, че си има специфика, за която специалистите трябва да кажат. Защото нашите документи трябва да се съхраняват определен брой години”, обясни началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Грубо казано – актовете ще приличат на касовия бон, който се издава в търговската мрежа. Консумативите за тях обаче трябва да са специални.

Бойко Рановски каза, че не става въпрос за обикновени принтери: „При нас са нужни по-специална хартия и по-специално мастило, за да може, при поискване от съда след година или две, да може да ги предоставим тези документи”, коментира той.

До края на годината се очаква да се разработи и софтуер, който да свърже устройствата с информационната система в КАТ. Така ще се прави проверка и за предишни глоби, които не са връчени. По данни на Пътната полиция, 60 на сто от глобените шофьори се крият, за да не платят. Други пък отлагат с години.

Засега принтерите на патрулките са само проект, който тепърва ще се обсъжда. А в опит да събере глобите от длъжниците, столичният КАТ започна да връчва фишове и зад решетките. Честитки получават всички шофьори, които са задържани в районните управления за това, че карат пияни или без книжка.